Румяна Ченалова на едно от заседанията в Специализирания съд ©

...
Румяна Ченалова на едно от заседанията в Специализирания съд ©
Коментари Харесай

Обявен за издирване свидетел срещу Румяна Ченалова: Който иска може да ме намери

Румяна Ченалова на едно от съвещанията в Специализирания съд

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Никак не е комплицирано. Просто е

Година след свадите в градския съд с поддръжката на Борисов кадровиците на Темида започнаха да възвръщат порочния модел
11 мар 2016
Любопитният очевидец по делото против Ченалова

Или по какъв начин прокуратурата изборно проверява изказвания за корупция в правосъдната власт

6 дек 2015
Чиста като Ченалова



Казусът със съдията е следващото доказателство, че прокуратурата или не може, или не желае да проверява корупцията в правосъдната система
26 апр 2015 " Всички служби знаят по какъв начин да се свържат с мен. Имат телефоните ми, имат адресите на роднините ми, знаят, че пребивавам в чужбина ". С тези думи Димитър Попов, основен очевидец на прокуратурата по делото против някогашната съдийка Румяна Ченалова, се свърза с редакцията на " Капитал ".

Попов беше считан за дясна ръка на притежателя на " Обединени енергийни търговци " (ОЕТ) Ангел Божилов, а процесът против Ченалова е във връзка на гледано от нея дело по иск на ОЕТ против НЕК.
През юни 2015 година Димитър Попов дава показания пред арбитър, на които се базира огромна част от обвиняването против Румяна Ченалова. Тезата на прокуратурата е, че Ченалова е взела пари, с цел да извърши няколко закононарушения по работа по това дело (подправила е протокол от правосъдно съвещание и е позволила разглеждане на иск без да бъде събрана държавна такса), за да облагодетелства " Обединени енергийни търговци " в процеса против НЕК.

Миналия петък Специализираният углавен съд разгласи Димитър Попов за общодържавно търсене и наложително довеждане, защото той не се яви на първото съвещание по делото против Ченалова.

" Не дръзвам да изляза, с цел да не ме заключат ", майтапи се Попов, който въпреки всичко в понеделник е отишъл до съда, с цел да си вземе призовката и да подаде молба до съдията да анулира насилственото му довеждане.

" Преди съвещанието разбрах, че другите очевидци на прокуратурата - Петко Сертов (бивш шеф на ДАНС, а след това консултант на притежателя на ОЕТ Ангел Божилов, бел.ред.), Маргарита Михнева, Димитър Ламбовски (бивш народен представител от Национална движение „Симеон Втори", бел.ред.) са получили призовки, единствено аз не съм получил ", споделя Попов пред " Капитал " и изрази терзание, че " процесът е нагласен ".

Ключови показания

В показанията си пред съдията в границите на досъдебното произвеждане Попов споделя за разнообразни срещи, на които е било контрактувано решаването на делото. Една от тях е била в Гърция, която се провела на яхтата на един от юристите на Ангел Божилов: " На срещата, която се състоя, трябваше да се решат, както споделя Ангел, " нашите служебни правосъдни каузи, плюс доуточняване на Специализирания съд ", тъй като на срещата участва някакъв от Специализирания съд. "

В показанията си Попов споделя още: " Знам, че на срещата в Гърция по предварителна организация, когато се правеше организацията, когато разговаряхме, знам от Ангел, когато ми сподели да се приготвя, че ще имаме доста скъпи посетители, мога да го изтъквам тъкмо какво сподели: " Трябва да осигурим удобна отмора на Румето Ченалова ". Това му бяха точните думи на Ангел Божилов, Калоян сподели, че ще поеме уговорката да дойдат и хора от Специализирания съд, туй като от 2010 година има дело в Специализирания съд на ОЕТ и съществено щял да реши на една среща всички проблеми ".

Обвиненията против Ченалова

Румяна Ченалова беше част от близкото обграждане на някогашната председателката на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя правораздаваше в наказателното поделение, а по-късно пое търговски състав, като името й се свързваше с разнообразни порочни практики, основно по дело за неплатежоспособност. Заради опита за завладяване посредством правосъдни каузи на дъщерното сдружение на френския производител на алкохол " Белведере " тогавашният френски дипломат Ксавие Дьо Кабан я назова " гнила ябълка ". Външният напън съответства с спокоен протест на съдии от Софийски градски съд, които желаеха инспекция на дейностите на управлението на съда и изключително - на разпределението на делата. Срещу Владимира Янева и заместничките й Богдана Желявска и Петя Крънчева започнаха дисциплинарни производства. Янева беше привлечена като обвинена и наказана по така наречен дело " Червей ", за което получи условна присъда. Румяна Ченалова получи няколко обвинявания, само че в съда влезе единствено едно - точно за делото на " ОЕТ " против НЕК. Съдът неведнъж връща обвинителния акт на прокуратурата заради неясноти.

В последна сметка през август процесът потегли и предходната седмица трябваше да бъде първото съвещание всъщност, само че то не се състоя, тъй като Ченалова изиска всички очевидци да бъдат разпитани в едно съвещание.

Следващата дата на процеса е 31 октомври.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР