Румяна Боева, инструктор с 40-годишен стаж като водолаз и от

...
Румяна Боева, инструктор с 40-годишен стаж като водолаз и от
Коментари Харесай

Инструкторка за трагедията с водолаза във Варна: При такова тренировъчно гмуркане нищо не може да се обърка технически

Румяна Боева, инструктор с 40-годишен стаж като водолаз и от 10 години унструктор в клуб " Приятели на морето " -Варна, разяснява трагичния случай с умрелия през вчерашния ден 36-годишен водолаз.

``
реклама

" Била съм в тази барокамера. Доколкото разбрах, гмуркането е било подготвително. Винаги такиъв вид гмуркания се организират с екип, който е извън, с механик, с оператор на барокамера, с доктор и постоянно има аудио и образна връзка с хората, които са вътре. Така че нищо, съгласно мен, не би могло да се обърка с едно такова гмуркане вътре от техническа позиция. И от позиция на това, че има наставления какви таблици за декомпресия се употребяват, в кой режим водолазът ще бъде изведен от тази дълбочина, на която е бил. Така че безусловно нищо не може да се промени в тази обстановка ", сподели тя в ефира на " Нова телевизия ".

Запитана какъв брой време прекарват в барокамерата по време на образования водолазите, Боева отговори: " Според режима на излизане от дълбочина, сред два и четири часа. Влизат двама, трима, в никакъв случай човек не е самичък в барокамерата. Но за съжалние, в случай че стане подобен случай, както е станал, не може незабавно да реагира екипа извън. Защото това е обвързвано с доста механически неща, които би трябвало да се създадат. Трябва да се смъкна налягането до 0 градуса, да се разхерметизира камерата. В противоположен случай... то просто е наставление, не може да се случи по различен метод. Няма по какъв начин мигновено да се спре, да се извади въздуха и да се разхерметизира камерата и да може да се окаже помощ на потърпевшия. Не знам какъв брой време може да отнеме това. Не съм осведомена с детайлностите, не мога да го разясня това ".

" Прегледите на феновете и на военните водолази са разнообразни. Те минават непрекъснато на годишни прегледи. А ние, като фенове, подписваме декларация, че сме клинично здрави. Преди влизане в барокамера ни се мери кръвното, общото положение. Лекарят разпитва какво си правил предходния ден - изтощен ли си, претрупан ли си физически, тъй като тези неща са доста значими за последващото гмуркане ", приключи Румяна Боева.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши ком
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР