Румен Радев смята, че захранването на бойните действия с все

...
Румен Радев смята, че захранването на бойните действия с все
Коментари Харесай

Румен Радев: Стига оръжия, да се търсим мирно решение за Украйна

Румен Радев счита, че зареждането на бойните дейности с от ден на ден оръжия усилва риска от световен боен конфликт.

Във връзка с това президентът акцентира, че е " дълг освен на директно участващите във военните дейности, а и на интернационалната общественост, да положат систематични старания за деескалация и прекратяване на военните дейности и търсене на действително спокойно решение със средствата на дипломацията, учредено на правилата и договореностите в границите на Организация на обединените нации и интернационалното право ".

Медийният интерес към мнението на президента за войната на Русия в Украйна набъбна след неговто изявление от Роженските поляни в петък. Тогава, помолен за коментар на резултатите от срещата на върха на НАТО във Вилнюс и българската позиция, президентът сподели, че изпращането на военна помощ за Украйна задълбочава спора и усилва риска за националната ни сигурност. В допълнение означи, че колкото повече оръжия се изпращат на фронта, толкоз повече са жертвите и разрушенията във войната.

Най-много мнения разсъниха думите на Румен Радев, че " Украйна упорства да продължи да води тази война, само че сметката се заплаща от цяла Европа ". Във връзка с това президентът добави, че военният спор има и икономическо, обществено и политическо измерение и съставлява опасност и риск за всички европейски страни.

Своя позиция (по всичко проличава в отговор на казаното от българския президент) изрази и украинското посолство в България. От страницата си във фейсбук дипломатите обявиха, че " най-вече Украйна желае мира, а точно агресора упорства да води война! "  

Посолството на Украйна у нас " изрично декларира, че Украйна поставя всички вероятни старания за възобновяване на мира. Украинският народ, започвайки от 2014 година, героично се отбранява и отстоява своята териториална целокупност и държавен суверенитет. "

От украиинската задача назовават - и това е публична позиция на Киева - Русия " страна терорист ", която " продължава своята въоръжена експанзия против Украйна, засилвайки заканите и нуклеарния шантаж против демократична интернационална общественост ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР