Румен Радев ще издаде указ за свикване на парламента възможно

...
Румен Радев ще издаде указ за свикване на парламента възможно
Коментари Харесай

Румен Радев свиква парламента възможно най-скоро. Но връчването на мандата е показателно

Румен Радев ще издаде декрет за привикване на Народното събрание допустимо най-скоро. За това увери държавнията глава. Депутатите елементарно ще се съберат, само че тук идва въпросът, ще се забави ли връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление. Ще има ли ново туптене на топката и няма ли да го заболят ръцете от това?

„ Партиите да си вземат поука от предходните наддавания и да не губят нито ден. България не може повече да чака. Нека не чакат да се завъртят мандатите, а занапред да търсят устойчива формула за сформиране на държавно управление. Трябва да се мисли реалистично. Да си вземат поука от предходните наддавания и да не губят нито ден.

Нуждаем се час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната активност и да даде стабилно решение на политическата рецесия, като образува консенсусно болшинство към ясни цели и цели.
Трябва да се излъчи стабилно и работещо постоянно държавно управление “, сподели Радев.
„ Всички издигаха цели и цели, които чакам да приложат и на процедура. Щом ЦИК разгласи поименния състав на Народното събрание, ще издам декрет за свикването му допустимо по-скоро. Трябва да спазя избрани периоди и процедури по закон “, добави той. И акцентира, че първостепенната задача е приемането на бюджета и проектозаконите на ПВУ.

Ако президентът бърза да връчи първия мандат, задачата е още веднъж да има избори в края на юли. Това изясни пред БНР доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право.

„ Има два вероятни пътя, които президентът може да избере след изборите. Първият е относително бързо да бъдат водени консултациите и да станем очевидци на бързо връчване на първия изследователски мандат. Това ще канализира и структурира процедурата. Ще има периоди, въпреки и някои да са ориентировъчни.

Другата опция е да бъде образувано държавно управление и то да провежда идните локални избори. Този вид е по-малко евентуален. Има научен късмет, само че първите две политически сили си споделиха съществени думи. Пътят един към различен може да е много сложен. ГЕРБ има максимален интерес от сформиране на държавно управление, което да приготви локалните избори. Те имат най-вече кметове на общини “, сподели доцент Киселова.

Тя уточни, че няма спънка, в случай че успее да се оправи в законово открития период и показа листата на оповестените за определени народни представители, президентът да свика Народното събрание още преди Разпети петък.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР