Румен Радев: Прозрачността е основният принцип, на който се изгражда

...
Румен Радев: Прозрачността е основният принцип, на който се изгражда
Коментари Харесай

Румен Радев: Прозрачността е основният принцип, на който се изгражда доверието в изборите

Румен Радев: Прозрачността е главният принцип, на който се построява доверието в изборите
Прозрачността е главният принцип, на който се построява доверието в изборите. Това сподели президентът Румен Радев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По самодейност на президента Румен Радев на „ Дондуков “ 2 се организира полемика на тематика „ Избори - бистрота и доверие “.

Президентът уточни, че ни предстоят избори 2019 година и то два. Много е значимо тези избори да бъдат транспарантни и почтени, да има доверие в тях, да има необятно посланичество на българските жителите в тези избори. „ Това доверие в изборите е значимо за демократичното образуване и действие на нашите институции. От това доверие зависи и легитимността на самата политическата система ”, сподели президентът.

Той отбеляа при започване на полемиката, че желаят да обсъдят всички проблеми, които водят и основават предпоставки да се компрометира самият избирателен развой и от там да се понижи това доверие на жителите. „ Такива предпоставки има и една от нашите цели е да дискутираме тъкмо проблемите в изборния развой, да ги идентифицираме, да предложим ограничения за тяхното ограничение - и организационни, и посредством потреблението на модерни технологии ”, уточни той. Радев акцентира, че по тази причина в обществото би трябвало да има спор. „ Защото най-важното, съгласно мен, това е да има бистрота. Прозрачността е главният принцип, на който се построява доверието в изборите. Там където няма бистрота надлежно могат да настъпят тези отрицателни процеси първо и по броенето на бюлетините в Секционните изборни комисии, и по оформянето на самите протоколи в СИК, и по предаването и отчитането на протоколите от СИК. Като прибавим и други проблеми, касаещи самото съставяне и подготовка на членовете на СИК, като прибавим и методът на образуване и актуализацията на изборните описи, проблемите се уголемяват сензитивно ”, сподели президентът.

Румен Радев предложи през днешния ден да обсъдят такива организационни ограничения и модерни технологии, които могат да доведат до по-голяма бистрота, до по-голямо доверие, посредством видеонаблюдение в СИК. „ Също по този начин да обсъдим за какво би трябвало да има и по-скоро да няма втори формуляр на беловата на протокола. Организационни ограничения като метода на образуване, на подготовка на членовете на СИК. Машинно гласоподаване, електронно отдалечено гласоподаване и актуализация на изборните описите и опция на жителите да ревизират дали някой не е злоупотребил с техния глас ”, уточни президентът. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР