Румен Радев продължава поредицата от консултации във връзка с организацията

...
Румен Радев продължава поредицата от консултации във връзка с организацията
Коментари Харесай

Румен Радев се среща с ръководството на ЦИК и институциите, ангажирани с изборите

Румен Радев продължава поредицата от съвещания по отношение на организацията и провеждането на идния парламентарен избор. Днес президентът приема на „ Дондуков " 2 управлението на Централната изборна комисия.

В срещата ще вземат участие и представители на Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване ", Националния статистически институт, Български институт за стандартизация и Държавна организация „ Електронно ръководство ".

В началото на срещата президентът сложи няколко въпроса за разискване. Сред тях са ограниченията за гарантиране правото на глас на всеки, както и гарантиране честността на машинния избор. На дневен ред той сложи и въпроса за опцията сънародниците ни зад граница да гласоподават по пощата.

За да гласоподават жителите под изолираност в мобилни изборни кутии са нужни промени в Изборния кодекс, съобщи ръководителят на Централната изборна комисия Александър Андреев.

Промени в Изборния кодекс ще са нужни, с цел да може да се реализира и гласоподаване по пощата. В момента опцията за мобилни урни е допустима единствено за жители с трайни увреждания, които не разрешават явяването в изборна секция.

" ЦИК работи поредно в границите на своята подготвеност за провеждането на тези избори. Следим практиката в други страни, където има обичаи в гласуването по пощата или към този момент има някакъв опит. За да мое да бъде направено гласуването по пощата би трябвало да има настоящ адрес, на който да бъде изпратена нужната документи. Те би трябвало да дойдат по-рано, с цел да бъдат обработени по едно и също време с резултатите от секциите ", изясни Александър Андреев.

Относно периодите, в които това може да бъде регламентирано обаче, е въпрос, който би трябвало да бъде ориентиран към законодателя, разясни той.

" Утвърждаването на доверие изисква ясни послания за изискванията, при които хората ще упражняват изборните си права. Нека да има послания, които са на база на настоящото законодателство. Усилието ще бъде на всички нас ", моли той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР