Румен Радев припомни, че на Срещата на върха през 2019

...
Румен Радев припомни, че на Срещата на върха през 2019
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Не виждам бъдещето на НАТО като пазар, а като съюз на партньори

Румен Радев напомни, че на Срещата на върха през 2019 година е сложил въпроса за растящата  отдалеченост сред страните в НАТО, които са разграничени като производители и купувачи на военно съоръжение. По думите на президента, високоразвитите страни, които създават и продават военно съоръжение влагат своите 2% в личната си стопанска система и обществена система като ги развиват още повече, а страни като България, с лимитирани благоприятни условия и запаси, посредством своите 2% влагат в стопанската система и обществените системи навръх тези развити страни.
„ Още на срещата през 2019г. предложих предприемането на ограничения, които да допринесат всяка основна военна договорка да бъде придружена от стратегии за индустриално съдействие и трансфер на технологии “, съобщи българският президент и акцентира, че тези оферти са намерили място в дневния ред на НАТО 2030, разработван от генералния секретар Йенс Столтенберг и неговия екип.
 Радев в Брюксел: Основен фактор за сигурността на страните в НАТО е нашето единение Радев в Брюксел: Основен фактор за сигурността на страните в НАТО е нашето единение
Днешната среща на върха е от изключително значение за Алианса, даже генералният секретар на НАТО я дефинира като повратна точка за нашия съю...
Българският държавен глава приветства използването на тази концепция в два плана, а точно създаване на гражданско-военен орган за стимулиране на нововъведенията в защитата и основаване на финансов фонд за нововъведения.  „ България би трябвало да работи интензивно във всички посоки, тъй че нашата промишленост, просвета и младежи да могат да се усещат пълноценни и да извличат изгоди от нашето участие в НАТО “, акцентира Румен Радев.  Президентът съобщи, че към този момент е провел диалог с Йенс Столтенберг откакто тези органи бъдат структурирани, техни представители да посетят България и да проведат среща с българските университетски среди, с военно-отбранителния комплекс, с български стартъп компании и научно-изследователски центрове.
В отговор на въпрос по отношение на политиката на НАТО по отношение на Русия и Китай президентът Румен Радев уточни, че няма смяна в позицията на Алианса по отношение на Русия от 2014 година до момента, а подходът към Китай е доста деликатен, тъй като страната е важен стопански сътрудник на страните-членки на НАТО.
Стратегическата визия за дълготрайно адаптиране на Алианса към новите провокации, киберсигурността, измененията в климата и методите на страните за справяне с пандемията, също бяха измежду тематиките, обсъждани на Срещата на върха в Брюксел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР