Румен Радев подписа указ за връщане за ново обсъждане в

...
Румен Радев подписа указ за връщане за ново обсъждане в
Коментари Харесай

Радев се оля и със закона за съдебната власт

Румен Радев подписа декрет за връщане за ново разискване в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за правосъдната власт, признат на 21 юли 2023 година, с който се трансформира системата за инцидентен асортимент на арбитър по механизма за следствие на основния прокурор и се постановява спомагателен 6-месечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет.

Той акцентира в претекстовете си, че този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки основни промени в преди малко признатия механизъм за установяване на специфичен прокурор, той е признат в ущърб на правилата на предвидимост и непоклатимост на нормотворческия развой. Законовата наредба на нов период за избор на членове на Висшия правосъден съвет накърнява правилото на мандатност като базисно предписание за конституирането и действието на органите на обществената власт.



Според него първата процедура по установяване на арбитър, който да извършва функционалностите на прокурор, не е завършила с предопределение във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава явен отговор до каква степен въвеждането на нова система за асортимент няма да забави в допълнение този развой. По думите му това е оттегляне от осъществените задължения, които бяха положително оценени от Европейската комисия в последния й Годишен отчет по отношение на върховенството на закона.

В прессъобщението на Президентството се споделя още, че връщането за ново разискване на този закон президентът дава опция на народните представители да не позволен възпрепятстването за дълъг интервал от време на съответното приложение на новосъздадения механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР