Румен Радев по време на конференцията във вторник, сн. БГНЕС

...
Румен Радев по време на конференцията във вторник, сн. БГНЕС
Коментари Харесай

Радев: Кабинетът се посвети на Западните Балкани, но загърби взривоопасни процеси в страната


Румен Радев по време на конференцията във вторник, сн. БГНЕС

Правителството се хвърли напълно във външната политика и се посвети на Западните Балкани, само че загърби значими взривоопасни процеси вътре в страната, сподели президентът Румен Радев в коментар на приключилото българско ротационно европредседателство.

Докато министър председателят Бойко Борисов отчиташе триумфите на София пред евродепутатите в Страсбург, Радев употребява конгрес в София, с цел да подлага на критика за следващ път държавното управление.

" Председателството се използваше за вътрешнополитически ПР във времена, когато митингите се множат, а властта не дава отговор “, съобщи президентът, който единствено преди две седмици похвали кабинета, https://www.mediapool.bg/radev-pohvali-kabineta-che-e-uspyal-da-upravlyava-dnevniya-red-na-es-news280428.html че е съумял да ръководи дневния ред на Европейски Съюз

" Нашата администрация реши проблемите и беше на висотата на отговорностите. Получихме и общоприетите за всяко европейско председателство похвали, само че те не би трябвало да ни заблуждават. Състоянието на съюза сега е такова, че Брюксел може да си разреши единствено позитивни самооценки “, добави Радев.

" Властта би трябвало по-бързо да се освободи от еуфорията от този изкуствено граден облик и допустимо най-бързо тялом и духом да се върне в суровата българска реалност “, предложи той,

Коментарите на Радев бяха направени в наличието на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, която не се съгласи с тях и съобщи, че държавното управление предвижва напред всички промени.

" По никакъв метод не сме употребявали председателството за вътрешнополитически ПР и да " замитаме “ проблеми ", добави Захариева.

" България остава най-периферната страна в Европейски Съюз "

Радев разяснява, че България е затвърдила ситуацията си на най-периферна страна за Европейски Съюз.

" Нормално е в процеса на подготовката и провеждането на председателството България да стане по-демократична европейска страна, с самостоятелни и ефикасни институции, с ясно разделяне на управляващите, с господство на закона, със независимост на словото. България затвърди ситуацията си на най-периферна за Европейски Съюз страна и във връзка с структурите, и във връзка с воденето на главния спор “, добави той.

В същото време той уточни, че едно от най-големите достижения на председателството, наред с връщането на фокуса върху Западните Балкани, е че администрацията ни е придобила знания в механизмите на Европейски Съюз и на вземането на решения.

" Но стана ли от това България по-европейска, като консолидиране в европейските институции и структури, в механизмите за взимане на решения “, попита той.

" Западните Балкани отвън фокуса на обединена Европа "

Радев разяснява, че Западните Балкани са останали приоритет за София, само че отвън фокуса на обединена Европа.

" Накъде отива Европа и успяхме ли по време на Председателството ни да търсим отговори на този въпрос - уви не “, разяснява Румен Радев.

Според президента пропуск на Председателството е, че Дунавската тактика не е намерила уместно място.

" Пропуснахме огромен късмет, защото три поредни ротационни ръководители на Съвета на Европейски Съюз - България, Австрия и Румъния са дунавски страни с отношение към този проблем “, сподели президентът.

Захариева: Балканите станаха европейски приоритет

Външният министър Екатерина Захариева от своя страна уточни, че не е съгласна с оценката на президента за Западните Балкани.

Като максимален триумф по време на председателството Захариева открои, че страната ни е съумяла да трансформира един народен приоритет в общоевропейски - интеграцията на Западните Балкани.

Захариева напомни, че при започване на работата на този състав на Европейска комисия разширението на съюза не е било приоритет, а в този момент е главен подобен.

" Правителството не е употребило председателството за пи ар "

" По никакъв метод не сме употребявали председателството за вътрешнополитически ПР и да " замитаме “ проблеми ", добави Захариева.

" В никакъв случай никой не е не запомнил работата си в България. Нормално е медийният фокус върху председателството да е по-голям. Не всеки ден в България идват всички 28 водачи на Европейски Съюз “, разяснява Екатерина Захариева.

По мотив рецензията на президента Румен Радев, че Дунавската тактика не е включена в целите на Председателството тя изясни, че няма по какъв начин да включим всички цели.

" Моето мнение е, че в случай че имаш 100 целта, значи нямаш нито един. Неслучайно всяко председателство има 3 целта “, разгласи Екатерина Захариева.

" Може би президентът е смятал, че Дунавската тактика е по-голям приоритет от Западните Балкани. Мнението ни и на жителите е, че Западните Балкани бяха по-голям “, съобщи тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР