Румен Радев печели убедително президентските избори с над 1.53 милиона

...
Румен Радев печели убедително президентските избори с над 1.53 милиона
Коментари Харесай

Край! Радев сяда в стола на Дондуков 2 с 1 539 650 гласа

Румен Радев печели безапелационно президентските избори с над 1.53 милиона гласа, които подхождат на резултат от 66.72 %, демонстрират формалните резултати на ЦИК след броене на 100% от изборните протоколи. Победителят има два пъти повече гласове от подкрепения от ГЕРБ Анастас Гердживков, който остава с 733 791 хиляди гласа или 31.80% на втория тур.

Опцията “Не поддържам никого “ са избрали 1.48% от гласувалите българи.



В съпоставяне с първия тур поддръжката за Радев се е нараснала с 210 хиляди гласа, до момента в който тази за Герджиков – със 120 000 гласа.

Преди балотажа служебното държавно управление подвигна съществено градуса на напрежението в връзките с Турция поради всеобщото гласоподаване в турските секции на първия тур. Подозренията бяха, че високата интензивност се дължи и на организацията на турските управляващи.

Преди втория тур имаше опасения, че вотът в Турция може да се окаже решителен, само че данните еднопосочно демонстрират, че казусът не е подобен.

Гласовете на българите в чужбина - 86 956, подхождат на над 66%.



Любопитното е, че тъкмо толкоз гласовете завоюва Мустафа Карадайъ единствено от секциите в Турция на първи тур. Сега българските изселници в Турция обаче не е излязоха да гласоподават.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР