Румен Радев не изключва вариант за налагане на вето върху

...
Румен Радев не изключва вариант за налагане на вето върху
Коментари Харесай

Радев заплаши с безпрецедентно вето бюджета за 2024 г.

Румен Радев не изключва вид за налагане на несъгласие върху Закона за бюджета за 2024 година Това сподели президентът по време на брифинт в Бургас.

Новината идва, откакто в петък. Той беше показан при започване на ноември от.

Предложеният бюджет към този момент провокира отрицателни реакции от всички партии в Народното събрание. Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ ИТН “ споделиха, че няма да го поддържат, а, свързани с финансирането на общините.

„ Досега президент не е налагал несъгласие върху Закон за държавния бюджет, само че в случай че Народното събрание не озапти министъра на финансите, не изключвам и подобен вид “, сподели в понеделник Радев.

Той дефинира като „ случка в региона на финансите “ предлагането на Василев за въвеждане на спомагателна енергийна вноска върху преноса на съветски газ през България.

В средата на октомври беше въведена такса от 20 лева за мВтч. за пренос на съветски газ през България. Депутатите обаче бяха приели по този начин закона, че на процедура задължаваше българското сдружение „ Булгартрансгаз “ да внесе спомагателни пари, без да е ясно по какъв начин ще ги получава от „ Газпром “, която действително би трябвало да да изплаща таксата.

В последна сметка в средата на ноември да изтегли от бюджета приходите, заложени от спомагателната газова такса, тъй като събирането им е „ нестабилно “.

Законът за бюджета е един от най-важните, които се одобряват от Народното събрание. Това постоянно се случва след дълги диспути и разногласия сред обособените партии. Бюджетът за 2024 година трябваше да бъде импортиран в Народното събрание до 31 октомври , само че депутатите удължиха законовия период поради локалните избори.

Бюджетът за приключващата 2023 година беше признат в средата на годината, откакто на няколко пъти беше удължавано действието на бюджета за 2022 година, а служебни кабинети на Румен Радев отказваха да внесат в Народното събрание нов бюджет, до момента в който управляваха страната.

На фона на тези разногласия в събота Международната рейтингова организация " Стандард енд Пуърс " ( S&P Global Ratings ) до позитивна от постоянна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР