Румен Радев изпрати вчера писмо до европейските лидери и институции,

...
Румен Радев изпрати вчера писмо до европейските лидери и институции,
Коментари Харесай

Радев: От изключителна важност е ускорената интеграция в ЕС на РСМ

Румен Радев изпрати през вчерашния ден писмо до европейските водачи и институции, в което приканва присъединението на РСМ към Европейски Съюз да се гради на осъществяването на критериите за участие, а не на лобистка политика.

" Целта на това писмо е да не се допусне проникването в Европейски Съюз на идеология на омразата, на дискриминация на етнически симптом. Не можем да си позволим някой да гради своята модерна еднаквост върху антибългарска основа ", сподели Радев, който е на посещаване в Черна гора.

" Целта е също да помогне на Европейски Съюз да разбере по-добре нашите проблеми и да не се отклонява от своите правила, решения и демократични полезности, тъй като в дълготраен проект това не води до резистентност на Съюза. Подкопава нашето единение. Другата значима цел е да помогнем на РСМ по пътя на евроинтеграцията ѝ, когато виждаме, че се отклонява от този път ", сподели още президентът.

" За нас е от изключителна значимост ускорената интеграция в Европейски Съюз на РСМ, само че България е виновен член на Европейски Съюз и като такива не можем да останем безразлични към бъдещето и устойчивото развиване на Съюза. Ако някои са подготвени да създадат компромис с европейските правила полезности в името на постигането на мимолетни политически цели, ние не сме ", сподели Радев.

Президентът означи, че вписването на българите в конституцията на РСМ и гарантирането на тяхната равнопоставеност е единствено встъпление за започване на началото на договарянията. Има други значими условия - Договорът за другарство, добросъседство и съдействие, и двата значими протокола от съвещанията на Междуправителствената комисия. Там има поети задължения - отвод от езика на омразата към България, преустановяване на дискриминирането на тези, които се дефинират като българи, преправяне на учебниците, откриване на архивите на някогашните югославски служби, където е разказан погрома на българите в РСМ. Към тези неща сега няма развиване и ние не можем с взаимни отстъпки да си позволим страна да влиза в Европейски Съюз по този метод, сподели президентът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР