Румен Радев и Каталин Новак обсъдиха последствията от войната в

...
Румен Радев и Каталин Новак обсъдиха последствията от войната в
Коментари Харесай

Радев с прозрение за Украйна, че краят на войната трябва да се реши с диалог

Румен Радев и Каталин Новак разискаха следствията от войната в Украйна и продължаването на спора и приканиха за постигането на дълготраен мир. Двете страни наблюдават с паника нашествието в подтекста и на сигурността и правата на българската и унгарска общественост на украинска територия. Според Радев: " Ескалацията на спора заплашва сигурността на цяла Европа, трансформирайки се във война на безсилие освен за воюващите страни, само че и за европейските стопански системи и обществени системи. "

 

Президентът  акцентира, че решението няма да настъпи с даването на повече оръжие, а с повече воля за разговор и дипломатически старания за деескалация и преустановяване на бойните дейности. Други значими тематики, разисквани от държавните глави на България и Унгария, бяха миграционният поток и Шенгенското пространство:

 

Двамата президенти акцентираха смисъла на партньорството в енергийната сфера за реализиране на диверсификация и обезпечаване на сигурност и надеждност на източниците и маршрутите на енергоресурси. Румен Радев открои дейната политика на България за съгласуваност с газовите системи със прилежащите страни, което води до изгоди и за Унгария.

 

" Окрупняването на поръчките за полутечен газ и взаимното явяване на интернационалните пазари посредством общи търгове води до понижаване на цените ", съобщи българският президент, като уточни, че този метод към този момент дава позитивни резултати за стопанската система ни. Румен Радев посочи значимостта на Вертикалния газов кулоар и изрече благодарност за поддръжката на Унгария за инициирания от България план " Solidarity ring (STRING) ", който разрешава транспорт на спомагателни количества природен газ към Европа от Южния газов кулоар, като се употребява съществуващата инфраструктура на няколко европейски страни. Развитието на нуклеарната енергетика също беше тематика на диалозите.

 

Унгарският модел на държавна политика за поддръжка на младите фамилии и повишение на раждаемостта също беше във фокуса на срещата сред Румен Радев и Каталин Новак. Българският президент посочи успеваемостта на приложените от Унгария тласъци за справяне на демографската рецесия. По време на пленарните диалози, в които взе участие вицепремиерът и длъжностен министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, бяха разисквани опциите за шерване на унгарския опит в тази сфера. " За последните две години в Унгария два пъти е повишена държавната поддръжка към младите фамилии, като страната бележи най-високия растеж в Европейски Съюз по общ коефициент на раждаемост ", съобщи Румен Радев.

 

България и Унгария ще продължат да развиват обичайно положителните връзки в областта на културата и образованието. Президентът Радев изрази благодарност за поддръжката на унгарската страна за предпазване на езика и националната еднаквост на българската общественост в Унгария. " Това е образец за същинско европейско държание и приемливост, което е значимо да се означи на фона на растящата ненавист и гонене на българите в прилежаща страна ", съобщи Румен Радев.

 

Българският президент посочи, че Унгария е значим стопански сътрудник на страната ни и е измежду водещите задгранични вложители у нас, както и възходящия търговско-икономически продан. През 2021 година двустранният стокообмен сред България и Унгария възлиза на 2,073 милиарда евро, като бележи растеж с съвсем 23 %, а до октомври на предходната година има покачване с близо 30% спрямо 2021г. 

 

Министър-председателят Гълъб Донев също организира среща с президента на Република Унгария Каталин Новак. Премиерът Донев посочи другарството сред двете страни, което е учредено освен на повече от 100 години дипломатически връзки, само че и на дълбоките исторически и културни връзки сред двата народа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР