Румен Радев е сезирал Конституционният съд с искане за обявяване

...
Румен Радев е сезирал Конституционният съд с искане за обявяване
Коментари Харесай

Румен Радев готви цирк в петък, атакува новите конституционни съдии, иска да не се пристъпва към клетвата им

Румен Радев е сезирал Конституционният съд с искане за оповестяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии.
 
В претекстовете си той напомня новоприетия член 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност.
 
Според Радев тези правила са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните разисквания и процедури, целящи легитимирането на предварителна сделка сред ръководещите политически сили.
 
" Налице е и умишлен опит на болшинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд във връзка с периода на мандата ", се споделя в претекстовете му. 
 
Румен Радев напомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушаване на самата Конституция. Подобен метод не може да бъде толериран и крие риск за престижа на Конституционния съд. От изключителна значимост за българската държавност е този престиж да бъде предпазен, прибавя злобар № 1 на републиката.
 
Затова президентът Румен Радев приканва да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по сходството на техния избор с конституционните процедури и условия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР