“Румен Радев е президент от 2016 г. и не си

...
“Румен Радев е президент от 2016 г. и не си
Коментари Харесай

Качиха Радев на шейната за Шенген

“Румен Радев е президент от 2016 година и не си припомням служебните му държавни управления какво са правили за влизането ни в Шенген, а сме механически подготвени за това още от 2011 година Президентът Радев в този момент се качва на тази шейна, че надали не той бил договорил участието ни, а това не е истина. Цялата работа беше свършена от кабинета “Денков-Габриел ” и от водачите на болшинството в Народното събрание. ” Това съобщи депутатът от “Продължаваме Промяната – Демократична България ” Ивайло Мирчев в изявление за “Нова нюз ”.

Мирчев посочи, че проблем за Шенген през годините е била корупцията на граничния пункт “Капитан Андреево ” и проблемите с върховенството на закона, за които настояваше Нидерландия, само че в този момент тези проблеми са към този момент решени. Той отхвърли интерпретациите, че дългогодишният нидерландски министър председател Марк Рюте желае да стане общоприет секретар на НАТО и по тази причина към този момент отдръпва упреците си към България, с цел да получи поддръжка от нея за новия пост. “Не мисля, че толкоз значими въпроси могат да зависят от това дали Рюте гледа към НАТО. Вярвам, че диалозите ще приключат позитивно и с Австрия за часове или дни ”, сподели Мирчев.

Депутатът отхвърли и интерпретациите, че президентът Радев е реагирал остро против въвеждането на спомагателна такса за преноса на съветски газ през България поради предстоящата отрицателна реакция на унгарския министър председател Виктор Орбан. “При ръководството на служебните държавни управления на Радев се изпълняваха настояванията на Путин. Президентът тогава реагира не тъй като Орбан ще посегне на нашите ползи, а поради ползите на Путин. Защо президентът е срещу България да получи 2-3 милиарда лв. в допълнение от таксата, а подписа с “Боташ ” контракт, който ни задължава с 2,3 милиарда $? ”, попита Мирчев и добави, че България не се отхвърля от таксата, а я отсрочва за едно общоевропейско решение.

Мирчев подсети, че при контракта с турската “Боташ ” България дава цялата си газопреносна система за цели 13 години, без значение дали ще я употребява през цялото това време и без да има достъп до турската газопреносна система. “Да го бяха създали този контракт най-малко за период 1-2 години, тъй като след 13 година може никой да не употребява газ. А ние би трябвало да плащаме такси, без значение дали употребяваме доставки. Това е спекулация, а не отбрана на националния интерес ”, безапелационен е Мирчев, само че е песимистичен, че можем да прекратим контракта, без да загубим $2,3 милиарда

Депутатът изясни и каква съгласно него е била задачата на депутатите от “Възраждане ” и Има Такъв Народ, които в понеделник провокираха вълнения в Народното събрание, пробвайки се да провалят съвещанието, изтръгвайки кабелите на тонколоните. “Възраждане ” направи това по сигнал от президента. “Възраждане ” и Има Такъв Народ бяха в чудноват синхрон, а Българска социалистическа партия въпреки всичко е систематична партия и не могат да си разрешат да се държат като диванета. Целта беше да се провокират конфликти, депутати да получат санкции и да няма 160 гласа за конституцията ”, сподели Мирчев. И добави, че групата на ПП-ДБ е очаквала сходно държание и е било взето решение да не се поддават на провокации, макар че някои сътрудници в групата са доста прочувствени, само че в залата и те са показали зрялост. “Ако се стигне до пердах, няма да има проблем нито с кабелите, нито с протичането на съвещанието, единствено че не сме в Народното събрание за това ”, сподели той.

Народният представител от ПП-ДБ съобщи, че бюджетът за актуалната година ще завърши с недостиг сред 2,4 и 2,8%, надалеч под Маастрихтския аршин от 3 на 100. Според него думите на служебния финансов министър при започване на годината Росица Велкова за недостиг от 8%, която другояче е неоспорим експерт, са ѝ подбудени от президента.

Мирчев е уверен, че през 2024 година ще имаме най-социалния бюджет, с доста буфери и финансова стратегия от 10 милиарда лева “Асен Василев свърши черната работа, въпросът е към юни месец да осъществим критериите за инфлация, с цел да можем да влезем в еврозоната следващата година ”, сподели депутатът.

Членът на управлението на “Да, България ” отхвърли упреците за колаборация с Движение за права и свободи поради измененията в конституцията. “Конституцията е идея на Христо Иванов от 15 години и на наша от 8 години. Още тогава казахме, че ще беседваме с всички, тъй като в този момент имаме 63 депутати, а ни трябваха най-малко 160. С ГЕРБ поддържаме едно държавно управление, поддържа го и Движение за права и свободи. Въпросът е дали вършим положително за страната. Не сме се прегърнали с Пеевски, направихме 5 парламентарни избори с изгубено за страната време и с пропилени пари що се касае за една автомагистрала ”, сподели Мирчев. И подсети, че това болшинство е направило доста за енергийната самостоятелност на страната. “Никой не може да ни рекетира към този момент за нуклеарното гориво, за газа, за петрола, за военната техника. Тези политически сили са дали своят вот в полза на България, а не на Путинова Русия ”, заключи националният представител.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР