Румен Петков сигнализира за редица смущаващи процеси и процедури в

...
Румен Петков сигнализира за редица смущаващи процеси и процедури в
Коментари Харесай

Румен Петков: АЕЦ Козлодуй е изправена пред заплаха от ядрена авария,

Румен Петков алармира за редица смущаващи процеси и процедури в българската енергетика. Един от тях съгласно него е обвързван с социална поръчка и разкриване на процедура с директно възлагане за АЕЦ „ Козлодуй”, с което се протяга ръка жестоко върху интереса на българската страна, сигурността на централата и се обслужват непознати ползи, оповестиха от пресцентъра на АБВ.

„ Общо казано, ние ще дадем 3 млн. лева на „ Уестингхаус-Швеция “, с цел да ни напишат разбор какъв брой е хубаво тяхното гориво. За това ние от АБВ се обърнахме към редица анализатори и те смятат, че това е един опит, който съставлява посягане върху сигурността на двата блока, добави той. Писмо от страна на тогавашния началник на ЕВРАТОМ - Агенция по доставките Стаматиос Цалас от 2016 година е извънредно цинично и е ослепителен образец на политически рекет и проява на взаимозависимост на върховен държавен служител “, уточни Петков. „ При състояние, че всяка нуклеарна централа има опция да избира сред френско, канадско, съветско, американско нуклеарно гориво, този върховен държавен служител да написа писмо, в което императивно разпорежда да се вземе нуклеарно гориво от „ Уестингхаус-Швеция “, е цинизъм. Това е една от аргументите в Европа да се насажда евроскептицизъм, избиващ в евроомраза. Тук има или подкупничество на доста високо ниво, или форма на взаимозависимост. За нас от АБВ е неразбираемо за какво парламентарната комисия по енергетика не се опълчва на това решение и то не е подложено на парламентарен контрол”, добави той. Според него всички централи в Европа, които са работели с това гориво, имат проблеми от инженерно-техническо естество, което значи, че безусловно страната ни се употребява като опитно зайче за тестване на нуклеарно гориво, което се е провалило един път в Чехия и в Украйна. “Ако българската страна не каже: „ Не!”, то българските институции ще станат съучастници в основаване на предпоставки за сериозен нуклеарен случай в Козлодуй “, съобщи ръководителят на АБВ.

Той алармира и за нередности в публични поръчки, свързани с газопреносната мрежа. „ На 2 март 2016 година е открита процедура по социална поръчка за построяването на директен газопровод за Турция в сектора Конституционен съд „ Лозенец” до Оценка за съвместимост „ Недялско”. Този сектор е с дължина 20 км. и е остойностен на 47 128 000 лева без Данък добавена стойност - по 2,5 млн. лева на километър. Когато се построява 180-километровия колектор България – Гърция, той е избран на 290 млн. лева, което е 1,6 млн. лева на километър. Значи някой краде 1 милион на километър или „ Булгартрансгаз “ не знаят какво поръчват. Този някой в тази ситуация е „ Главболгарстрой”, разясни Румен Петков. „ Поръчката е от март месец 2016 година, когато е подписан контракт, срокът на осъществяване е 18 месеца, а в общественото пространство се разгласи, че правата ще бъде открита и въведена в употреба на 2 август от министър-председателя. Забавяне с 11 месеца на най-скъпото газопреносно оборудване в страната. Министър-председателят би трябвало да знае, че отива да открива обект, който е оскъпен с 25 милиона лв. и някой ще си бърше ръкавите с него. Ако отива, би трябвало да знае от кое място стартира разпределението на тия 25 милиона. И тук огромният въпрос е – за какво в Народно събрание това не направи усещане на никого?”, разяснява водачът на АБВ. По думите му публичната поръчка също се прави със характерни условия, на които да дава отговор само „ Главболгарстрой “, като в същото време има съображение да смята, че са били препоръчани немски тръби и в следствие са били сменени с по-евтини. „ Изключително смущаващо е планувания ремонт и реорганизация на 4 газ станции, като три от тях към този момент са били осъвременени и открити през 2016 година “, разгласи още Петков.

„ Това са компресорните станции в Странджа, Лозенец, Ихтиман и Петрич, които преди две години са били осъвременени на обща стойност над 200 млн. лева Сега е оповестена процедура за реорганизация на 3 от тях, на обща стойност 150 млн. лева – Лозенец, Ихтиман и Петрич. Още повече, че две от тях евентуално ще бъдат изведени от газопреносния поток “, сподели Петков.

Не на последно място той разяснява приемането на една тежка лобистка корекция в Закона за енергетиката, която визира стратегически ползи на България за осъществяване на газов хъб. Те са свързани с концесията, която е само и единствено за рандеман на природен газ от икономическата ни зона в Черно море. „ Концесионерът ни към този миг е „ Петрокелтик “ ООД -Люксембург. Концесионерът през последната година редовно не извършва концесионния си контракт. Ние от АБВ ще настояваме в Министерство на околната среда и водите да бъде изработен сериозен разбор на осъщественото и неизвършеното от него. Самият той преди няколко месеца е изискал преустановяване на концесията с мотив, че не може да я извършва. Имаме съображение да считаме, че вследствие на неустойки дължи на страната десетки милиони”, акцентира ръководителят на АБВ. „ Вместо да се вземат ограничения, се прави смяна в закона, в която категорично се позволява подобен вид уреди да могат да работят в вероятност. С тази смяна се обслужва прецизно интереса на концесионера, който към този момент е внесъл молба в КЕВР с искане за издаване на подобен вид лиценз “.

Петков е безапелационен, че ще сезира Министерство на околната среда и водите за тези нарушавания, както и че има съображение да се смята, че концесионерът не извършва екологичните правила и условията за изхвърляне на отпадните води със наличие на цианид, олово и арсен и те досега са били изхвърляни в Черно море.

„ Даваме тези образци с цялото разстройване, че са източник на корупционни практики. Обезпокоени сме от обстоятелството, че това също не смущава никой в Народното събрание. Това са парите на България и някой ги краде. Една част от тях с присъединяване на 240 народни представители. Българска социалистическа партия преди всичко, подкрепени от ГЕРБ. Това, което разясня, не е обект на парламентарен надзор. Значи в Народното събрание няма опозиция”, безапелационен бе Румен Петков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР