Румен Овчаров, екс-енергиен министър и екс-председател на БСП- София, в

...
Румен Овчаров, екс-енергиен министър и екс-председател на БСП- София, в
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Разследващите органи да проверят МЕТ и Людмил Йоцов – директор на „Булгаргаз“, как ще внасят дъмпингов газ от Тринидад и Тобаго 

Румен Овчаров, екс-енергиен министър и екс-председател на БСП- София, в „ Беновска пита “ в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz на 30-ти април 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Застрашена ли е националната сигурност на България поради високите цени на газа и тока?

„ Застрашена ли е националната сигурност на България, в случай че стопанската система спре поради високите цени на газа и тока? “, попита водещата Илиана Беновска. Румен Овчаровотговори, че цялата стопанска система няма да спре, тъй като от газа зависи към 20% от стопанската система и към 250 хиляди работни места. Но ударът ще бъде тежък и ще бъде наранена конкурентоспособността на тези предприятия. Овчаров акцентира, че и сега цената на природния газ в България е три пъти по-висока от тази в Сърбия и два пъти по-висока от цената в Унгария. Със настоящето двойно нарастване, предлагано от ръководещите, разликата ще стане още по-драматична.

Спирането на съветския газ за България. Намерението на ръководещите да доставят газ посредством швейцарската компания МЕТ.

„ Но каква е „ аферата “ към това, че ние отхвърляме да платим в рубли, а Кирил Петков и Асен Василев споделят, без да загатват обаче посредством какъв канал, ние ще стартираме да се доставяме с различна газ? Само ще изтъквам съветския външен министър Сергей Лавров, който в телевизионно изявление пред „ Ал Арабия “ споделя, че „ Ако Полша и България слагат идеологическите си упоритости над ползите на народа си и на бюджета си, това е техен избор “! “, попита Беновска. Овчаров отговори, че Лавров е изцяло прав и няма никаква причина България да се отхвърля от доставките на съветски природен газ. Той продължи: „ Няма и политическа причина! С приказките, че с заплащането в рубли са нарушавали глобите – по какъв начин пък нито един вас не се сети да попита кои наказания? Кои наказания се нарушават с новата скица? “.

Беновска отвърна: „ Как, питали сме! Само ще Ви направя една прилика – закона „ Магнитски “! Въведохме го тук в България, а Лаура Кьовеши сподели, че той не важи в Европа! Какви наказания са признати, това е същата логичност? “. Румен Овчаров отговори, че против доставянето на енергийни запаси в Европа наказания няма! Така че не бихме нарушили никакви наказания. В схемата на заплащане няма нищо, което да затруднява „ Булгаргаз “! Социалистът изясни: „ Българското държавно управление посредством „ Булгаргаз “ прави две неща. Първо подрежда се до Полша като главен „ водач “ на антируската фаланга в Европа! Което е извънредно нездравословно! Ген. Гурко има монумент в София, тъй като е освобождавал София! А ген. Гурко е потушавал въстанието в Полша! Така че връзките на България към Русия са радикално разнообразни. И това, че ние се построяваме до Полша, е извънредно непредвидлив акт на сегашните ръководещи! Груба политическа неточност! Политически слугинаж! Нашите политици се характеризират с една мисъл на Мартин Лутър Кинг – няма нищо по-опасно на този свят от откровеното незнание и съзнателната нелепост! В дадения случай обаче става дума за безсъвестна нелепост! “.

Беновска отвърна: „ Аз ще Ви изтъквам една мисъл на Тръмп, той споделя – би трябвало да си малоумен, с цел да се противопоставяш на Русия! “. Овчаров продължи, че нелепостта на българските ръководещи е безсъвестна, тъй като те на процедура слагат пред колапс над 20% от българската промишленост. Водещата попита каква е „ аферата “ тук. Събеседникът ѝ сподели, че неотдавна дружно с Таско Ерменков са помолили Корнелия Нинова, като вицепремиер, да изиска ръководещите да свикат съдружен съвет по енергетика. Той е бил призован, само че никой не е обяснил какво счита да прави държавното управление. Обяснено е, че ще се изиска спомагателна информация, само че след това всички са замлъкнали. На 18-ти април „ Булгартрансгаз “ е резервирал целия потенциал на вход от Гърция в България. На 27-ми април Политическа партия „ Продължаваме промяната “ дава конференция. „ Асен Василев с блестящи очи ни изяснява по какъв начин ние отново ще напляскаме руснаците! Ние този филм с „ пляскането на руснаците “ го гледахме преди 10 години и то тъкмо по това време! При Симеон Дянков. Нали помните по какъв начин ги „ напляскахме “ тогава! Руснаците ни осъдиха за 600 милиона и ние като попове си ги платихме, „ пляскайки ги “! И в този момент 2/3 от оборудването го няма в Белене, само че никой не пита къде е! Сега Асен Василев отново споделя, че ще „ напляскаме “ руснаците, аз мисля, че това момче към този момент се вживява като министър-председател, по тази причина си прави и акцията! Някой очевидно му е подшушнал, че той е идващият! “, съобщи Овчаров.

Румен Овчаров посочи обстоятелството, че „ Продължаваме промяната “ са уведомили на 27-ми април, че няма да купуваме съветски газ, тъй че това решение не е на държавното управление. Това е политическо решение на Политическа партия. Тоест хората, които са наранени от това решение, би трябвало да знаят кой го е предизвикал. Това е „ Продължаваме промяната “ със съпредседатели Асен Василев и Кирил Петков! Социалистът продължи, че на 28-ми април е оповестена процедура за търсене на снабдител. „ Представете си коя е компанията, която има подготвен танкер! Реагира само компанията МЕТ, записана в Швейцария! И познайте от кое място е газа – от Тринидад и Тобаго! “, добави Овчаров. Водещата попита каква ще бъде цената. Събеседникът ѝ отговори, че са съобщили, че ще бъде към 100 евро, което е към 40% покачване.

Румен Овчаров изясни, че досегашната цена на газа е била 70 евро, само че тя е образувана при цена от 130 евро на борсата ТТF в Холандия. Към края на сегашния месец обаче тази цена е 100 евро. „ Тоест, в случай че ние продължавахме да получаваме газ от Русия, цената трябваше да падне от 70 на 50 евро! “, изясни той. Водещата попита събеседника си дали загатва за корупция. Той отговори: „ Намеквам за това, че българските консуматори и производители ще заплащат двойно по-висока цена поради „ Продължаваме промяната “! А какъв брой е комисионата, която се взема, по какъв начин се прави процедурата? Нормални хора, които се занимават с доставка на газ, споделят – ами ние имаме тържища! Нормално беше да се каже на борсата – желаеме да закупим едикакво си! Става дума за държавно сдружение, то трябваше да разгласи социална поръчка за доставка на количества газ. Но не се случва нито едното, нито другото! “.

„ Но кажете, корупционна ли е тази скица и кой ще вземе парите? “, попита Беновска. Овчаров отговори: „ Естествено! За този, който я е осъществил! “. Водещата попита кои са те. Събеседникът ѝ отговори, че не е негова работа, има си проверяващи органи.

Беновска изясни: „ Вчера Борисов говореше на тази тематика и аз му споделих – господин Борисов, политическите Ви упоритости ще се решат на избори. Но ще се сезирате ли ДАНС, прокуратура за тази скица, в случай че е корупционна, за доставка на газ. Той ми споделя – не, няма да ги сезирам. И най-после ми сподели, че поради мен ще сезира ГДНП. Това съществено ли е? “. Овчаров сподели: „ Той Борисов си ги обича ГДНП! Но в случай че има корупция, има си проверяващи органи, аз не съм осведомител, още повече на прокуратурата! “.

„ Не можем да останем безучастни, нямаме право! Вие, като енергетик, като фактор, като човек, който знае, като човек с въздействие в политиката! “, акцентира Беновска. Овчаров отговори, че с присъединяване си в излъчвания дава публичност на тематиката. Водещата отвърна, че това не е задоволително. Гостът ѝ отвърна, че прокуратурата има право да се самосезира от медийни изявления и излъчвания и може да го направи. „ Да работят! Но те няма да работят, не се тормозете! “, добави Овчаров. „ Защо, основният прокурор Гешев се пробва да не бъде махнат? “, попита Беновска. социалистът отговори: „ Естествено! “.

Румен Овчаров заключи: „ По-голям слугинаж и по-голямо плонжиране от това държавно управление, по-голям отвод от суверенитет за България мисля, че не имало! Може би с един къс интервал, когато Даниел Митов беше външен министър! Тогава нямахме външен министър, а един представител на Държавния департамент на Съединени американски щати! Сега имаме тотално чуждопоклонство! “.

Меморандумът на държавното управление с Gemcorp и IP3.

Румен Овчаров изясни, че това е меморандум за съдействие сред Съединени американски щати и България. Той продължи: „ Само че Съединени американски щати споделят, че не са! Една частна компания освен се ангажира да доставя и ръководи проблемите с нуклеарното гориво на България! За това би трябвало да се приказва! “. Водещата попита дали този меморандум заплашва националната сигурност на страната. Гостът ѝ отговори: „ Със сигурност я заплашва! Един от блоковете на „ Козлодуй “ го зареждаме с по 6 касети всяка година. За 5 години ще произведем 30 касети повече отработено гориво. Съответно ще заредим повече, което коства пари! България е неповторима страна. През 2012 година организирахме сякаш конкурс, с който да изберем компания, която да ревизира дали може да се построи 7-ми блок в Козлодуй. Избрахме „ Уестингхаус “. Сега сме избрали „ Уестингхаус “ да потвърди, че неговото нуклеарно гориво може да бъде безвредно употребявано в българските нуклеарни реактори. Американската компания, която го създава, да ни го потвърди! Има ли друга такава страна!? “. Той добави, че към този момент имаме напуснал чиновник на Агенцията за нуклеарно контролиране, който не желае да взе участие в лицензирането на това нуклеарно гориво.

Докога хората в България ще търпят дейностите на ръководещите?

„ Колко време ще трае това наше незнание, неведение или изчакване търпеливо? “, попита Беновска. Овчаровотговори: „ Аз не виждам търпеливо изчакване! Те хората си работят! Невежеството не им пречи! “. Водещата посочи, че има поради докога ще чакат хората в България. Събеседникът ѝ отогвори: „ Той българинът е толерантен, само че този път ми се коства, че ръководещите доста сбъркаха! Особено в отношението си към Русия и Украйна. Тази първобитна, допотопна агитация, която не помня дори в годините на социализма, това едностранчиво отразяване на информацията! Онзи ден се срещам с един изтъкнат украинец на моите години. Той ми изяснява, че руснаците са хуни. Аз ми споделям – чакай, ти израсна дружно с тях! Ти учи дружно с тях! Аз учих дружно с тях! Кога вие станахте такива възвишени, прогресивни! Когато изгонихте 40 индивида в Одеса! Има и българин там! Когато разстреляхте безсмъртния полк 2014 година в Мариупол!? Когато непрекъснато нарушавате Минските съглашения?! Сега се сетих за друго. Руснаците са хуни, българите са татари в Македония, съветският народ не е държавотворен в Украйна, българският не е държавотворен в Македония! Българският език не е формален в Македония, съветският не е формален в Украйна! не Ви ли се коства, че са доста идентични нещата! “.

Подаръците.

Беновска се обърна към госта си: „ Подарявам Ви една тениска Harvard low, само че изпод написа just kidding! Просто се майтапя! Да Ви послужи като предприемане на ефикасни дейности! И един алегоричен подарък – Конституцията на България! Знаете я, имате я, само че въпреки всичко! “. Румен Овчаров отговори: „ Подарявайте „ Приказка за стълбата “ по-добре! “. Така приключи диалогът сред Румен Овчаров и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 30-ти април 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР