Румънците ще посрещнат март без амулетите, които традиционно си подаряват

...
Румънците ще посрещнат март без амулетите, които традиционно си подаряват
Коментари Харесай

Студът разори търговците на мартеници в Румъния

Румънците ще посрещнат март без амулетите, които обичайно си подаряват при започване на месеца, написа Singapore News. Причината - арктическия мраз, обхванал Европа.

В столицата Букурещ, където вали безкрайно от понеделник насам и температурите са под минус 10 градуса, продажбите на " мартисор ", както е известна румънската мартеница, са съвсем на кота нула, съобщи Блиц.

Почти никой не се стопира край сергиите с традиционнния балкански талисман, който се закача на облеклата, продължава сингапурският вестник.
" Не съм продал съвсем нищо, същинска покруса, " споделя Анда, която е излязла в студа да продава керамични " мартисор " -и на централния площад Романа.

" Платих такса от 1 800 леи (390 евро) на общината, само че даже не мога да изложа мартисорите поради вятъра и снега, " споделя и Флорин, различен търговец на улица " Галея Доробантилор ".

Той вини за обстановката решението на управляващите да оставят учебните заведения затворени до петък. " Това ни коства доста клиенти, защото учениците нормално купуват мартисори за подарък на съученици и учители. "

Цветарите също страдат, защото амулетите постоянно се подаряват в комплект с дребен букет.

" Първи март е най-важния ден от годината за нас, тогава продаваме най-вече цветя, " споделя ръководителят на асоциацията на търговците на цветя Адриан Динка.

" Но тази година поради снега и затворените учебни заведения продажбите паднаха със 70 %, " прибавя той.

В множеството балкански страни пролетта се посреща с тази традиция, позната като " мартеница " в България, " мартинка " в Македония и " мартис " в Гърция ", изяснява Singapore News и прибавя, че през този декември балканският талисман е прибавен към листата на културното завещание в Юнеско.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР