Румънците посрещнаха 2023 г. с редица новости, а една от

...
Румънците посрещнаха 2023 г. с редица новости, а една от
Коментари Харесай

Да не си сервитьор! Облагат бакшишите с данък

Румънците посрещнаха 2023 година с редица новости, а една от тях се оказа въвеждането на налог върху бакшиша, който клиентите оставят в заведенията. Това, несъмнено, важи най-много за бакшиша, плащан с банкова карта, защото парите, давани в брой, е малко евентуално да бъдат регистрирани в касовия бон, разясняват локалните медии.

На 13 декември 2022 година Камарата на депутатите одобри със 189 гласа " за ", 34 " срещу " и 4 въздържали се проектозакон, който регламентира бакшишите. Депутатите дефинираха, че размерът на бакшиша ще бъде от 0 до 15 % от цената на потреблението, ще може да се заплаща с банкова карта и ще бъде облаган с налог от 10 %, написа Телеграф.

Под бакшиш се схваща всяка сума, препоръчана непринудено от клиента, в допълнение към цената на предоставените артикули и услуги в заведенията за хранене и питейните заведения, се показва в нормативния акт. В документа се отбелязва, че " за икономическите оператори бакшишът, инкасиран от клиентите, се отразява в касовия бон, без значение от метода на инкасирането му ". Също по този начин се показва, че е " неразрешено икономическите оператори да обуславят под каквато и да е форма доставянето на артикули или осъществяването на услуги от даването на бакшиш ".

Икономическите оператори са задължени да връчат на клиента сметка преди издаването на касовия бон, като в нея е очакван раздел, в който клиентът може да избере бакшиш в размер сред 0 и 15 % от цената на потреблението, и различен раздел, в който клиентът може да впише сумата, препоръчана като бакшиш, като безспорна стойност, в случай че избере тази алтернатива.

По изключение при доставянето на артикули до дома на клиентите икономическите оператори не са задължени да отразяват бакшиша във фискалния бон, показва икономическото издание Еконмедия.

Сумите, идващи от бакшиши, се записват в счетоводството на икономическите оператори като дължими суми и се разпределят напълно сред чиновниците въз основата на поименни ведомости, се отбелязва още в закона, като се прецизира, че тези суми не могат да бъдат осчетоводявани под никаква форма като доход на съответния стопански оператор, нито дистрибуцията им към чиновниците може да се осчетоводява като разход за компанията. 

Законът влиза в действие от 1 януари 2023 година, а неспазването на наредбите му ще бъде глобено с санкция от 2000 до 4000 леи (от 793 до 1586 лева).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР