Румънците гадаят за късмета си в новогодишната нощНаред с обичайните

...
Румънците гадаят за късмета си в новогодишната нощНаред с обичайните
Коментари Харесай

Ето какво крият румънците под чиниите си в новогодишната нощ

Румънците гадаят за шанса си в новогодишната нощ
Наред с нормалните обичаи на Нова година на разнообразни места в Румъния извършват някои по-малко познати традиции, ритуали и суеверия.

В централния окръг Муреш новогодишната нощ, известна с името Вергел, е време за ритуала Вергелат, в който младите гадаят каква ще бъде половинката им в живота. Според традицията уредник на ритуала крие под чинии на масата парче самун, златен пръстен, въглен, гребен, лук и сол. Младежите избират паница, без да знаят какво има изпод, а това, какъв предмет им се е паднал демонстрира каква ще бъде половинката им. Златният пръстен е знак за имотност на избраника и огромен късмет за брак, въгленът демонстрира, че сътрудникът ще е мургав, гребенът – любезен, лукът – злобен и експлозивен, а солта – умен, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на Аджерпрес.

Според битуващи в северната ни съседка суеверия е на неприятен шанс момиче или жена да прекрачи за пръв път прага на дома на Нова година, тъй като ще донесе неприятен шанс. Смята се също, че в интервала от Коледа до Богоявление не трябва да се готвят и ядат варива, тъй като ще причинят рани по тялото, както и да се перат облеклата, защото се има вяра, че този, който ги носи няма да се изцапа и ще остане здрав.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР