Румънският внос на газ продължава нормално, а страната ни може

...
Румънският внос на газ продължава нормално, а страната ни може
Коментари Харесай

Вносът на газ в Румъния не е засегнат

Румънският импорт на газ продължава обикновено, а страната ни може да покрива личните си потребности от вътрешна продукция по това време, съобщи пред Аджерпрес шефът на румънската компания Трансгаз Йон Стериан.

" Потреблението на газ на Румъния доближава 13-14 милиона куб.м на ден по време на Великденските празници, което е доста ниско ", уточни той, добавяйки, че Ромгаз даже е понижила производството вследствие на ниското търсене. " Днес (сряда, бел. Аджерпрес) потреблението е изчислявано на 19,5 милиона куб.м ", добави той.

Същевременно газовият импорт през днешния ден възлиза на 3,5 милиона куб. метра, от които 3,2 милиона от Унгария, което е същото равнище като предните дни.

" Румъния може да покрие цялото си газово ползване от вътрешно произвеждане по това време на годината. Консумацията не надвишава 20-21 милиона куб.м на ден, а производството може да доближи 23 милиона куб. метра ", сподели Стериан. Той акцентира обаче значимостта на продължаването на вноса за попълване на наличностите в газовите складове, тъй че през есента, при започване на зимния сезон, Румъния да разполага с 3,2 милиарда куб.м синьо гориво.

Според показаните от шефа данни понастоящем Румъния има в хранилищата си към 640 милиона куб.м газ, което е с към 230 милиона куб.м повече от същия интервал на предходната година.

" Нашето избавление е газопроводът BRUA (България-Румъния-Унгария-Австрия), който е функционален и ни оказва помощ да имаме сигурност на доставките и да осигурим преноса на газ в района и в двете направления, като в същото време получаваме доходи от директни такси ", сподели шефът на Трансгаз.

Газопроводът БРУА е планиран да придвижва 4,5 милиарда кубически метра газ от Азербайджан към Австрия, преминавайки през Гърция, България, Румъния и Унгария.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР