Румънският президент Клаус Йоханис заяви след среща с френския си

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви след среща с френския си
Коментари Харесай

Макрон иска да види напредък по въпроса за присъединяването на Румъния към Шенген

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи след среща с френския си сътрудник Еманюел Макрон, че присъединението на Румъния към Шенген ще способства за укрепването на сигурността на Европейския съюз, оповестява телевизия Диджи 24.

" Проведох изчерпателна полемика с президента Макрон по отношение на вероятностите за разширение на Шенген и обясних законните упования на Румъния по отношение на присъединението. Подчертах, че разширението на Шенгенското пространство ще способства за подсилване на сигурността и устойчивостта на Съюза като цяло и за усилване на конкурентоспособността на единния пазар в интерес на европейските жители ", съобщи румънският президент на взаимна конференция с Макрон.

Той изрази вяра, че Букурещ ще може да продължи да разчита на поддръжката на Франция за деблокирането на процеса на присъединение към Шенген.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон съобщи, че желае въпросът за присъединението на Румъния към Шенген да се придвижи напред.

" Искаме този въпрос да напредне, да се придвижи напред. От толкоз години насам Франция е паралелно до Румъния ", уточни той.

Йоханис разяснява и неотдавнашните молби за присъединение към Европейския съюз на Украйна, Република Молдова и Грузия, като акцентира, че съгласно Румъния трите кандидатки би трябвало да се възползват от оптималната рамка за реализиране на процесите на промяна и от обединен метод в оценката на заслугите и напредъка. " Подчертах значимостта на един явен политически сигнал за решимостта на Европейски Съюз да се ангажира с сътрудниците по едно амбициозно проевропейско трасе, което да бъде утвърдено от Европейския съвет този месец ", означи той.

По отношение на Западните Балкани Йоханис съобщи, че е удостоверил поддръжката на Румъния за приемането допустимо най-скоро на решение за започване на договаряния с Албания и Република Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР