Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес в Брюксел, че т.нар.

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес в Брюксел, че т.нар.
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Коридорите за транзит на украинско зърно не засягат земеделието в Румъния

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи през днешния ден в Брюксел, че така наречен " коридори на солидарността ", които разрешават директно прекосяване на украинска земеделска продукция, не засягат пазара на този тип артикули в Румъния, защото единствено минават през страната, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Коридорите на солидарността за Украйна не засягат земеделието в Румъния и желая да подчертая доста ясно това. Ние взехме решение да създадем тези коридори, тъй като сме наясно, че Украйна има потребност от тази помощ и Румъния може да предложи тази помощ, без това да бъде в ущърб на румънските фермери ", уточни президентът, който е в Брюксел за присъединяване в изключителното съвещание на Европейския съвет.

Той подсети, че през есента на предходната година в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации е имало договаряния за намиране на решения за такива коридори.

" Правителството ги приложи у нас и не са пускани в продажба артикули, които минават през Румъния. Значи, не е бил обиден румънският пазар от продуктите, които минават единствено директно през Румъния. (...) Тези неща са известни и би трябвало да бъдат приети. Ако е належащо, тогава сигурно държавното управление ще наложи по-строг надзор, с цел да се увери, че не се продават, а единствено минават директно, само че това е проблем, който към този момент беше решен ", добави Йоханис. 

Той означи, че румънските фермери " имат всъщност същите проблеми като фермерите във Франция, в Германия, в Белгия ".

" Става дума за метода, по който се отпускат дотациите, за това до каква степен могат да употребяват обработваемите площи и така нататък, в подтекста, в който тези полемики бяха завършени на процедура през 2020 година, значи няма нищо ново. Но откогато беше решено това, всяка година имаше дерогации и в този момент е първата година, когато не са дадени дерогации и фермерите усещат това ", уточни румънският президент. 

Той изрази мнение, че може да бъдат открити решения за настояванията на фермерите и че в дневния ред на изключителния Европейски съвет ще има диалози по тази тематика.

" Не може да се срещнем в Брюксел, който е съвсем изцяло блокиран от митингите, и да не приказваме за тези неща. Но би трябвало да ви кажа, че още нощес намерихме някои точки, които могат да бъдат решени много елементарно, с цел да подкрепим фермерите. Тези въпроси бяха разисквани чисто неофициално нощес и сигурно през днешния ден на Съвета ще получим някои информации ", съобщи още румънският държавен глава. 

На 21 януари протестиращите румънски фермери изпратиха отворено писмо до румънския президент Клаус Йоханис, до премиера Марчел Чолаку и до земеделския министър Флорин Барбу с апел да подхващат „ всички вероятни стъпки, с цел да убедят Европейската комисия и страните членки за освобождение през 2024 година от стандарти 7 и 8 във връзка с положителни аграрни и екологични условия. Те се обърнаха към Брюксел и с искане за поддръжка по отношение на търговията със аграрни артикули от Украйна. В документ, изпратен до европейските институции и румънските управляващи, протестиращите фермери предложиха до 30 април тази година да бъде основана и приложена европейска система, която да подсигурява, че дестинацията за всички колета украински селскостопански артикули е разпозната преди влизане в Европейски Съюз, че пратките са претеглени при влизане и излизане и че са въведени в системата, където са транспарантно налични когато и да е за всяко заинтригувано лице. Земеделците желаеха и да бъдат въведени прагове за импорт за всяка селскостопанска стока от Украйна, която е предмет на търговия. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР