Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес на събитие по повод

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес на събитие по повод
Коментари Харесай

Румънският президент: Страните от Източния фланг на НАТО са на първа линия пред агресивното поведение на Русия

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи през днешния ден на събитие във връзка отбелязването на 20-тата годишнина от присъединението на Румъния към НАТО, че " през днешния ден се възползваме от най-солидните гаранции за сигурността в историята на Румъния " и че страната способства за укрепване на възпиращата и отбранителна позиция на алианса в Източния фланг, оповестява телевизия Диджи 24, представена от Българска телеграфна агенция.

" Възползваме се през днешния ден от най-солидните гаранции за сигурността в историята на Румъния, които ни дава член 5 на Северноатлантическия контракт. На собствен ред ние съблюдаваме поетите на съюзническо равнище задължения и способстваме за усилване на общата сигурност и груповата защита ", уточни Йоханис, като подсети, че румънски сили са взели участие в задачи в Афганистан и Ирак, а сега страната резервира " доста наличие " в задачата на НАТО в Косово.

Държавният глава акцентира, че страните от Източния фланг на НАТО в тези времена се намират на първа линия в отбранителните и възпиращи старания на алианса за опазване на евроатлантическата сигурност пред агресивното държание на Русия.

" Имаме и значителен принос за подсилване на възпиращата и отбранителна позиция на НАТО в Източния фланг. Домакин сме на настоящи и постоянни структури на НАТО, а нашите военни си сътрудничат и се образоват в Румъния дружно с над 5000 сътрудници от Съединени американски щати, Франция, Полша, Португалия, Белгия, Италия, Обединеното кралство, Нидерландия, Испания, Северна Македония и Люксембург ", съобщи президентът.

Държавният глава също по този начин уточни, че е належащо увеличение на напъните за укрепване на запаса от боен личен състав, с цел да се съживи националната отбранителна промишленост и да се модернизира транспортната инфраструктура.

" Отбраната на нашите жители е едно от фундаменталните обвързване на румънската страна. Не може обаче да бъде обезпечена сигурността на хората при неналичието на войска, оборудвана със модерна технология. От 2023 година Румъния усили от 2 на 2,5 % отпуснатите средства от Брутният вътрешен продукт за защита, т.е. за въоръжаване на армията, за мотивация, образование и рационализиране на нашите военни и за възстановяване на оперативната съгласуемост със съюзническите сили ", уточни Йоханис. 

Той акцентира, че дружно с останалите съдружници Румъния ще продължи да оказва многоизмерна политическа и практическа поддръжка на Украйна. " Едно значимо измерение на тази поддръжка ще бъде образованието на украински военни, в това число бъдещи водачи на F-16, в центъра във Фетещ. Ще продължим да се координираме в границите на Европейски Съюз, с цел да подкрепим европейския път на Киев и Кишинев, и ще продължим да призоваваме за оказване на основна поддръжка на Украйна във всички аспекти. Също по този начин Румъния остава корав покровител на евроатлантическата връзка и засиленото съдействие сред НАТО и Европейски Съюз ", означи президентът.

Клаус Йоханис взе участие събитието " Румъния - НАТО, 20 години ", проведено в Министерството на националната защита във връзка 20-тата годишнина от присъединението на страната към алианса, в което вземат участие също ръководителят на Сената Николае Чука, министър председателят Марчел Чолаку, както и политически и военни представители от Румъния и други страни членки на Северноатлантическия алианс.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР