Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес на откриването на конференция

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес на откриването на конференция
Коментари Харесай

Йоханис: Винаги сме подкрепяли разширяване на ЕС на Балканите

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи през днешния ден на откриването на конференция на началниците на генералните щабове на страните от Балканите, че Румъния постоянно е подкрепяла политиката на разширение на Европейския съюз на Балканите, съобщи Аджерпрес.

" Като страна членка на Европейския съюз и Северноатлантическия алианс Румъния отделя особено внимание на страните от този район и поддържа приближаването им към европейското и евро-атлантическото семейство. Румъния постоянно е подкрепяла политиката на разширение на Европейски Съюз на Балканите, а в подтекста на румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първото шестмесечие на тази година преглеждахме с приоритет разширението на Европейски Съюз в Западните Балкани. Същевременно Румъния ще остане корав покровител на политиката на " отворени порти " на Северноатлантическия алианс и се радваме на значителното позитивно развиване в тази област на страните от Балканите ", съобщи Йоханис, представен от Българска телеграфна агенция.

Той поздрави Черна гора за присъединението й към НАТО през 20117 година и добави, че вероятността за присъединението на Северна Македония към алианса и окуражителните послания, отправени към Босна и Херцеговина на срещата на върха на НАТО в Брюксел предходната година, съставляват спомагателни триумфи за двете страни.

" Румъния е ангажирана с климата на сигурност в района на Западните Балкани и желае необратимо стабилизиране на тази зона. Румънските военни участваха в разнообразни задачи на Организация на обединените нации, НАТО и Европейски Съюз, реализирани в зоната. Ние сме и ще останем значим участник в задачата на НАТО КейФОР в Косово и интервенцията ЮФОР на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина и ще продължим да поддържаме напъните за увеличение на стабилността и сигурността в района на западните Балкани ", акцентира още румънският президент. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР