Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че работата по създаване

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че работата по създаване
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Бойната група на НАТО на румънска територия ще бъде завършена тази пролет


Румънският президент Клаус Йоханис съобщи през днешния ден, че работата по основаване на Бойна група на НАТО на румънска територия ще бъде приключена тази пролет, оповестяват медиите в Букурещ.

" Бойната група беше утвърдена от НАТО и това беше приятна изненада на срещата на върха на НАТО преди броени дни. Решението е взето, само че техническите въпроси и договарянията сред съдружниците ще лишават известно време. Вярвам, че тази пролет ще договорим и завършваме бойната група и се надявам, че Белгия ще бъде забележителна част от тази бойна група, само че това ще бъде резултат от договарянията ", съобщи румънският президент на взаимна конференция с гостуващия в Букурещ министър председател на Белгия Александер де Кро.

Белгийският министър-председател също съобщи, че има редица механически въпроси, които би трябвало да бъдат решени по отношение на Бойната група на НАТО, която ще бъде ситуирана в Румъния.

" Трябва да забележим каква е действителността и какви са потребностите. Вече доста увеличихме позициите си по Източния фланг на Алианса. Моето мнение е, че наличието е дълготрайно “, сподели на конференцията Александер де Кро. „ (…) в случай че забележим, че територията на НАТО е застрашена, явно можем да увеличим наличието си доста бързо, потенциалът е налице (…) “, уточни той.

Александер де Кро означи, че Белгия към този момент има в Румъния над 300 военни.

" В момента имаме повече от 300 военнослужещи в Румъния, като Белгия за първи път прави това в НАТО в подобен мащаб. Това е осезаемо доказателство за съдействието и солидарността сред нашите страни ", съобщи Александер де Кро, който ще посети на следващия ден белгийските военни във военновъздушната база „ Михаил Когълничану “ край Констанца.

Във връзка с войната в Украйна белгийският министър председател сподели, че тя е резултат от " неверни преценки " на Владимир Путин.

" Всичко, което виждаме през днешния ден, е доказателство за една неверна преценка, която президентът Путин направи. Грешка в преценката за решимостта на украинците да се защитят, неточност в преценката за решимостта на Запада да накара Русия да заплати разноските за тази война, неточност в преценката за единството, което имаме като европейски сътрудници, и неточност в преценката за решимостта, която показва НАТО ", сподели Александер де Кро.

Според него през последните месеци НАТО е по-силна от всеки път.

Румънският президент сподели още, че дълготрайното и уравновесено подсилване на отбранителната и възпираща позиция на НАТО по Източния фланг в отговор на съветската експанзия би трябвало да бъде ускорено.

" Това посещаване отразява европейската и съюзническата взаимност в миг, когато обстановката със сигурността е надълбоко наранена от войната, разпалена от Руската федерация против Украйна. Присъствието в Констанца на белгийския контингент, ситуиран като част от силите за отговор на НАТО, дружно с други съюзнически сили, също е част от тази взаимност и единение. Този принос е част от ограниченията на НАТО за подсилване на възпиращата и отбранителната позиция и сигурността на Източния фланг на Алианса ", сподели Клаус Йоханис, който ще придружи на следващия ден белгийския министър председател при визитата във военновъздушната база край Констанца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР