Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че оттегля доверието си

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че оттегля доверието си
Коментари Харесай

Румънският президент поиска оставката на премиера

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи през днешния ден, че отдръпва доверието си от премиера Виорика Дънчила и изиска оставката ѝ посред спор за пренасяне на посолството на страната в Израел, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Госпожа Дънчилане е подобаваща за министър председател на Румъния и вследствие на това държавното управление става тежест за Румъния. Затова обществено приканвам за оставката на госпожа Дънчила “, сподели Йоханис в малко изказване

Той уточни конфиденциален меморандум, признат от държавното управление предходната седмица за пренасяне на румънското посолство от Тел Авив в Йерусалим. Той се разгласи против този ход и сподели, че не е осведомен за него.

Йоханис съобщи, че госпожа Дънчила, която преди 3 месеца стана първата жена министър председател на Румъния, е „ предпочела да извършва партийни заповеди “. Той я повикал на диалог през днешния ден, само че тя е споделила, че няма да отиде.

Президентът няма пълномощия да уволни премиера, само че неговото искане ще окаже напън върху държавното управление, показва Българска телеграфна агенция.

В края на предходната седмица водачът на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че държавното управление е приело меморандум за пренасяне на румънското посолство в Йерусалим. Премиерът Виорика Дънчила удостовери, а по-късно стана ясно, че документът е конфиденциален.

Йоханис, който счита, че президентът дава отговор за външната политика, съобщи, че не е бил осведомен за решението за пренасяне на посолството и го дефинира като „ лишено от солидни учредения “.
По-рано тази седмица Дънчила и Драгня, който е и ръководител на Камарата на депутатите, направиха двудневно посещаване в Израел, за което бе обявено в последния миг. Президентът съобщи, че тази аудиенция е била изпълнена със „ странности “ и упрекна държавното управление в секретомания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР