Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че ваксинацията срещу коронавируса трябва

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че ваксинацията срещу коронавируса трябва ...

В Румъния мислят за задължителни ваксини за някои сектори


Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че ваксинацията срещу коронавируса трябва да стане задължителна за някои категории служители от важни сфери, като даде пример с медицинския персонал, съобщава телевизия Диджи24.

"Не е нормално някои лекари да предават послания срещу ваксините", заяви още Йоханис пред журналисти, които го придружават в пътуването му до Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН.

Той отбеляза, че задължителната ваксинация на определени категории е необходима, тъй като новите случаи на Covid-19 нарастват.

Що се отнася до ограниченията, наложени заради пандемията, Йоханис заяви, че ще има разграничаване на ваксинираните и неваксинираните лица. Държавният глава изтъкна, че ваксинацията е решението за по-малко ограничения.

Румъния регистрира 7045 нови случая на коронавирусна инфекция през последните 24 часа, а 130 души починаха. Броят на пациентите в интензивни отделения нарасна до 1037 души.

Здравните власти съобщиха, че само 32 легла са свободни в момента в интензивните отделения в цялата страна.
Същевременно три окръга и столицата Букурещ вече са в червен сценарий с ниво на заболеваемост над 3 на 1000 души са последните 14 дни. На първо място е окръг Илфов с 3,65 на 1000 жители, следва Сату Маре с 3,42 на 1000 жители, Тимиш с 3,40 на 1000 жители и Букурещ с 3,30 на 1000 жители.

Румъния започва прилагането на трета доза от ваксината срещу Covid-19 от 28 септември, съобщи премиерът Флорин Къцу, цитиран от Аджерпрес.

Той уточни, че право на трета доза ще имат всички лица, които са получили втора доза от която и да е от ваксините на Пфайзер, Модерна или АстраЗенека преди повече от шест месеца.

"Подсилващата доза ще се извършва само с ваксините на базата на иРНК (Пфайзер и Модерна), независимо от първоначалната схема", отбеляза още премиерът.

Ваксинационният комитет заяви по-рано тази седмица, че третата доза е силно препоръчителна за лицата в риск от тежки форми на болестта, тоест хората на 65 години, лицата с хронични заболявания, хората с трансплантации и имунодефицитни състояния, както и някои служители с висок риск от заразяване, като персонала в здравеопазването и образованието.

До вчера в Румъния са били ваксинирани 5 397 142 души, като 5 275 194 от тях са със завършена схема.

По публикацията работи:

Източник: dnes.bg