Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че Румъния продължава да е

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че Румъния продължава да е
Коментари Харесай

Йоханис: Интерконекторите с България и Унгария ще подобрят сигурността на доставките в югоизточния регион

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че Румъния продължава да е мощно заинтригувана от достъп до спомагателни количества каспийски газ, с цел да покрие възходящото ползване в страната, заяви Stiripesurse.ro.

" От самото начало Румъния признава значимия принос на Азербайджан и Южния газов кулоар за облекчаване на енергийните потребности на Европа. Румъния даде гаранция за своя непрекъснат ангажимент да взе участие в напъните за развиване и разширение на коридора до нови пазари в Централна и Югоизточна Европа. Продължаваме да сме мощно заинтригувани от достъп до спомагателни количества каспийски газ за покриване на възходящото ни вътрешно ползване ", съобщи президентът по време на министерската среща на Консултативния съвет за Южния газов кулоар, открита дружно с азербайджанския му сътрудник Илхам Алиев.

Президентът Йоханис акцентира, че през последните години Румъния е направила обилни вложения в развиването на потенциала за транспорт на газ, както и в свързаността със прилежащите страни. Сред тях той уточни газопровода BRUA и завършването на разширението на интерконекторите с България и Унгария.

" Румънската компания „ Transgaz “ сплоти напъните си с операторите на газопреносни системи в Гърция, България и Унгария, с цел да създаде Вертикалния кулоар. Актуализираният меморандум за съгласие, подписан от четирите компании през декември 2022 година, ще даде опция за двупосочен газов поток сред Югоизточна и Централна Европа през Румъния, което ще усъвършенства сигурността на доставките в района. От януари 2022 година и вследствие на вложенията, направени от румънския оператор за доставка на газ, Трансбалканският газопровод може да работи в режим на противоположен поток. Това обезпечава различна верига за доставка на размери газ от Азербайджан през Турция, България и Румъния до пазарите надолу по веригата. Газопроводът, свързващ румънската газова мрежа със столицата Кишинев, беше пуснат в употреба през октомври 2021 година и към този момент е изцяло работещ. Тръбопроводът може да транспортира задоволително газ, с цел да покрие годишното ползване на Молдова на десния бряг ", добави Йоханис.

Той заключи, че всички тези непрекъснати старания и солидни вложения, направени от Румъния, дават солидни благоприятни условия за разширение на Южния газов кулоар към нови пазари в Централна и Югоизточна Европа.

" Това е взаимноизгодна обстановка: географията на износа на азербайджански газ се диверсифицира, а енергийната сигурност на Европа се укрепва ", съобщи Йоханис.

Според президента през двете години, откогато действа, Южният газов кулоар е потвърдил стратегическото си значение за енергийната сигурност на Европа.

" Трябва да поздравим особено всички, които демонстрираха визия, политическа воля и увереност, с цел да трансфорат този кулоар в действителност ", съобщи президентът.

Той посочи, че коридорът придобива още по-голямо значение в този момент, когато нападателната война на Русия против Украйна фрапантно е трансформирала геополитическия подтекст, изключително що се отнася до енергийната сигурност. Държавният глава съобщи, че в този подтекст Европейският съюз и неговите държави-членки са " подхванали решителни стъпки за доста понижаване на зависимостта от газ от ненадеждни източници, защото тя е обвързвана с прекомерно висока геополитическа цена ".

" Тази стратегическа смяна към надеждни сътрудници като Азербайджан от дълго време се поддържа от Румъния. И ние се възползваме от преимуществата на стратегическото партньорство сред Румъния и Азербайджан от самото му начало през 2009 година ", съобщи президентът Йоханис.

Той посочи, че отговорите на енергийните въпроси на Европа изискват взаимност, районно съдействие и диверсификация на транспортните източници и направления, а това са основни правила, които са заложени в планове като Южния газов кулоар.

Президентът съобщи, че през предходната година целият свят е бил изправен пред невиждани енергийни провокации: дефицит на газ или липса на налични източници на газ, съмнения в цените, разтърсвания на пазара и тези провокации изискват комплицирани политики и регулаторни промени.

" Газът от Азербайджан, доставян по Южния кулоар, се трансформира в избавителна мрежа за доста страни в района. Уверенията, дадени от Азербайджан, персонално от президента Алиев, по отношение на съществуването на каспийски газ за европейския пазар, осигуриха по този начин нужната непоклатимост и предвидимост в сериозен за пазарите интервал. Сключването на Меморандума за съгласие за стратегическо енергийно партньорство, подписан от Европейския съюз и Азербайджан през юли 2022 година, проправя пътя за по-нататъшно одобряване на ролята на Южния кулоар като значителен детайл в тактиката на Европейски Съюз за диверсификация ", съобщи президентът.

Клаус Йоханис съобщи, че сега Румъния е значим производител на въглеводороди в Европа и има намерение да развие тази си роля с откритите в Черно море ресурси от газ.

" Природният газ остава значим спомагателен детайл в поддръжка на процеса на декарбонизация. В рамките на Европейския съюз Румъния води дейна акция за включването на природния газ и нуклеарната сила в екологичната таксономия като съществени технологии в прехода към стопанска система без въглеродни излъчвания. Поради тази причина виждаме предвидимо и дълготрайно потребление на природния газ в стопанската система на Европейски Съюз. Понастоящем Румъния е значим производител на въглеводороди в Европа - роля, която имаме намерение да развием с към този момент откритите ресурси от газ в Черно море. Освен това обилни спомагателни размери ще бъдат разполагаем през 2026-2027 година Румъния ще може да способства в допълнение за енергийната сигурност и резистентност в Европа ", съобщи Йоханис на министерската среща на Консултативния съвет за Южния газов кулоар.

Той акцентира, че задължението на Румъния за поощряване на съдействието в региона на енергетиката в района е мощен, както посредством капитализиране на наличния капацитет за произвеждане на сила, по този начин и посредством трансгранична инфраструктура за транспорт на сила, като уточни като значим образец в това отношение Споразумението за стратегическо партньорство за развиване и доставка на зелена сила сред държавните управления на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария, подписано по време на визитата на президента на Азербайджан в Букурещ на 17 декември 2022 година

" С това съглашение ще разработим подводен кабел за зелена електрическа енергия в Черно море, с което ще дадем скъп принос за укрепването на европейската енергийна сигурност. Това стратегическо партньорство е в сходство и с проекта REPowerEU и ще ускори икономическия напредък, сигурността, устойчивостта и дейностите в региона на климата за Европа и нашите сътрудници ", съобщи Йоханис.

Според него енергийното съдействие сред Европейския съюз и неговите държави-членки, от една страна, и Азербайджан, от друга, е стратегически приоритет.

" Нещо повече, това се изисква от логиката на пазара ", добави той.

Държавният глава увери, че Румъния продължава да бъде твърдо ангажирана с районното съдействие " като метод за намиране на устойчиви решения на общите провокации, по-специално за общата ни енергийна сигурност ".

На министерската среща на Консултативния съвет за Южния газов кулоар участват също комисарят по енергетиката на Европейски Съюз Кадри Симсон, както и публични представители на няколко страни, измежду които Азербайджан, Турция, Италия, Англия, Грузия, Унгария, Румъния, България, Гърция, Албания, Република Молдова, Черна гора, Сърбия, Украйна и Хърватия. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР