Румънският президент Клаус Йоханис се очаква да спечели най-много гласове

...
Румънският президент Клаус Йоханис се очаква да спечели най-много гласове
Коментари Харесай

С обещания за борба с корупцията румънският президент се готви за преизбиране

Румънският президент Клаус Йоханис се чака да завоюва най-вече гласове на днешния първи тур на президентските избори с обещания да съживи напъните за битка с корупцията в една от най-корумпираните европейски страни, съобщи " Ройтерс ".

За да завоюва втори мандат, 60-годишният Йоханис евентуално ще би трябвало да се яви на балотаж на 24 ноември, като съгласно социологическите изследвания той ще победи без значение кой ще е противникът му след днешното гласоподаване.

С поддръжката на демократичното държавно управление на малцинството на премиера Лудовик Орбан, негов съдружник, който завоюва избор на доверие в Народното събрание в понеделник, Йоханис може да вкара в служба основен прокурор, който да се заеме съществено с битката с корупцията, считат наблюдаващи.

Преизбирането му също така може да укрепи възможностите на Национално-либералната партия да образува съдружно държавно управление след парламентарните избори през 2020 година и да възвърне доверието на вложителите, което бе наранено от няколко години на политическа неустойчивост и фискална благотворителност.

" Това не би трябвало да е вест за никого. Аз доста желая почтено правораздаване и ефикасна битка против корупцията ", съобщи Йоханис пред новия правосъден министър по-рано този месец.

Откакто стана президент през 2014 година, някогашният кмет на трансилванския град Сибиу опита да ограничи правосъдната промяна на управлявалите до неотдавна социалдемократи, считана от Брюксел и Вашингтон за опасност за върховенството на закона и провокирала най-големите от 30 години митинги в страната.

Социалдемократите, които бяха на власт от парламентарните избори в края на 2016 година, бяха свалени с избор на съмнение на 10 октомври.

Йоханис съумя да отблъсне техни назначения за висши постове, в това число за Национална дирекция за битка с корупцията (DNA) и дирекцията за следствие на проведена престъпност и тероризъм (DIICOT), и двете под надзора на основния прокурор.

През 2018 година ръководещите отстраниха ръководителя на DNA Лаура Кодруца Кьовеши, която по-късно бе определена за първия основен прокурор на Европейски Съюз. Мандатът на основния прокурор изтече през април, а ръководителят на DIICOT подаде оставка през октомври след рецензии против дейностите му при положение на похищение и ликвидиране на дете.

Трите поста се заемат от краткотрайни ръководители. Това разрешава на правосъдния министър на Лудовик Орбан да номинира нови хора, които съгласно наблюдаващи ще бъдат утвърдени от Йоханис.

По време на ръководството си социалдемократите сътвориха специфичен отдел за следствие на магистрати за евентуални злоупотреби, което бе сметнато от критици за инструмент за политическа насила.

Срещу Йоханис в конкуренцията през днешния ден се изправят водачът на социалдемократите и досегашен министър председател Виорика Дънчила и Дан Барна, водач на дясноцентристкия съюз " Спаси Румъния ". И двамата получават поддръжка под 20% в социологическите изследвания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР