Румънският президент Клаус Йоханис счита, че румънските власти твърде дълго

...
Румънският президент Клаус Йоханис счита, че румънските власти твърде дълго
Коментари Харесай

Румънският президент поиска отговори за революцията, свалила Чаушеску

Румънският президент Клаус Йоханис смята, че румънските управляващи прекомерно дълго са се бавили и още не се разкрили истината за революцията от 1989 година. В тирада пред румънския парламент той беше безапелационен, че правосъдната система на страната би трябвало обясни истината за революцията през 1989 година и да притегли отговорните под отговорност, написа Агенция " Фокус ", базирайки се на Romania Insider.
" След 1990 година имаше разнообразни начинания в чест на паметта на починалите през декември 1989 година. Улици бяха кръстени на тях, построени са публични монументи, провеждат се възпоменателни събития. Има едно нещо, което към момента не сме създали - не успяхме да намерим истината за случилото се по време на антикомунистическото въстание през 1989 година ", сподели Йоханис по време на речта си на специфичното взаимно съвещание на двете камари на Народното събрание, отдадено на отбелязването 30 години от революцията през 1989 година.
Йоханис уточни, че " сривът " на комунистическия режим в Румъния е минал по модела на издигането му - посредством закононарушения, злоупотреби и нарушение на закона. Румънската гражданска война от декември 1989 година постави завършек на " тази дълга поредност от чудовищни закононарушения ", само че повече от 1100 души трябваше да загинат, с цел да изчезне този " антирумънски режим ", безапелационен е румънският президент. И изиска откриване на истината, както и понасяне на отговорност.
Клаус Йоханис сподели също, че никоя политическа партия, група, образувание или румънец няма право " да отхвърля съществуването на това съществено събитие за демократичното преобразяване на Румъния ". Той добави, че като президент на Румъния изрично отхвърля всяко мнение, което слага въпроси за съществуването на антикомунистическа гражданска война през декември 1989 година.
Председателят на Сената Теодор Мелешкану, ръководителят на Камарата на депутатите Марсел Чолаку, министър председателят Людовик Орбан и други представители на парламентарните групи също приказваха по време на специфичното взаимно съвещание.
Поредица от митинги и улични демонстрации избухнаха в Румъния през декември 1989 година, като локалните цивилен безредици бяха част от революциите от същата година, настъпили в няколко страни. Революцията в Румъния стартира в Тимишоара, разпространявайки се бързо в цялата страна и кулминира с късия развой и екзекуция на диктатора Николае Чаушеску и брачната половинка му на Коледа през 1989 година. Двамата са последните хора, наказани на гибел и екзекутирани в Румъния.
Повече от 1100 души са убити по време на Румънската гражданска война, като множеството смъртни случаи са настъпили след митингите, довели до свалянето на Николае Чаушеску (16-22 декември 1989 година).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР