Румънският президент Клаус Йоханис съобщи днес официално, че ще се

...
Румънският президент Клаус Йоханис съобщи днес официално, че ще се
Коментари Харесай

Румънският президент Клаус Йоханис се включва в надпреварата за генерален секретар на НАТО

Румънският президент Клаус Йоханис заяви през днешния ден публично, че ще се включи в конкуренцията за поста общоприет секретар на НАТО, като означи, че Източна Европа има скъп принос в границите на Северноатлантическия алианс, оповестява новинарският уебсайт Хотнюз.

" Реших да вляза в конкуренцията за поста общоприет секретар на НАТО. (...) В момента Румъния е почитан член на НАТО и Европейски Съюз посредством нашата външна политика и политика на сигурността. Мисля, че (сега) е моментът Румъния да се ангажира с по-гоялма отговорност в управителните структури на НАТО ", уточни президентът на конференция.

" Чадърът на НАТО ни предложи най-силните гаранции за сигурност в историята. Живеем в най-трудните времена от позиция на сигурността в последните десетилетия, усещаме се предпазени, тъй като сме членове на НАТО ", добави още Йоханис, оповестява Българска телеграфна агенция.

По думите му " Русия е тежка и дълготрайна опасност за Европа, а подсилването на източния фланг ще остане приоритет в дълготраен проект ".

Йоханис подсети, че страната е поела през цялото време уговорката да отпуска по 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита, а в този момент към този момент отпуска по 2,5 % от Брутният вътрешен продукт.

Държавният глава съобщи също, че Румъния поддържа абсолютно Украйна и че " имаме комплицирано съседство с Русия и сме се подготвили солидно, с цел да обезпечим цялостната сигурност на жителите ". 

" Ангажирам се с тази кандидатура от името на Румъния с цялата отговорност, а това решение има в основата си резултатите на Румъния, насъбраният опит по време на двата ми мандата като президент на Румъния, дълбокото схващане на провокациите, с които се сблъсква НАТО, Европа, и по-специално нашият район, и моят корав ангажимент по отношение на фундаменталните полезности и цели на НАТО ", съобщи още Йоханис, представен от телевизия Диджи 24.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР