Румънският президент Клаус Йоханис поднесе днес венец на монумента в

...
Румънският президент Клаус Йоханис поднесе днес венец на монумента в
Коментари Харесай

33 години от революцията в Румъния, довела до падането на комунистическия режим


Румънският президент Клаус Йоханис сервира през днешния ден венец на монумента в памет на жертвите на революцията от 1989 година, който се намира на Университетския площад в Букурещ, съобщи организация Аджерпрес. Държавният глава, който бе съпроводен от свои съветници, резервира минута безмълвие.

Тридесет и три години след революцията от 1989 година към момента има доста въпроси без отговор, показва осведомителният уебсайт Зиаре. Мнозина споделят, че това е било прелом, други считат, че е дело на съветски или западни разследващи служби. Тези, които са претърпели годините на комунизма, знаят, че към този момент не е било допустимо да се живее при тези условия, написа Зиаре.

Румъния е единствената страна в източния блок, където рухването на комунистическия режим стана с кървава гражданска война. В интервала 16-25 декември 1989 година в страната избухват митинги, улични боеве и огромни демонстрации. По време на събитията са убити 1142 души, а ранените са 3138. 

На 21 декември 1989 година революцията, почнала в западния румънски град Тимишоара, обгръща и столицата Букурещ, напомня през днешния ден осведомителният уебсайт Хотнюз. Николае Чаушеску произнася последната си тирада на балкона на Централния комитет на Румънската комунистическа партия пред навалица от „ приятели “.

На 20 декември 1989 година Николае Чаушеску се е завърнал от публично посещаване в Иран, а вълненията в Тимишоара са набрали скорост. През нощта на 20 против 21 декември 1989 година Комунистическата партия взема решение да провежда огромен " национален протест " в Букурещ пред постройката на Централния комитет, с цел да бъдат наказани " хулиганските дейности " в Тимишоара. Митингът цели да показва на румънците необятната поддръжка, на която режимът продължава да се радва, и затова да легитимира репресиите против демонстрациите в Тимишоара.

Митингът е излъчен онлайн по радиото и малкия екран, а от балкона на Централния комитет на Румънската комунистическа партия Чаушеску стартира тирада за достиженията на " многостранно развитото социалистическо общество ". Диктаторът е освиркван и се постанова да прекъсне на няколко пъти речта си. Митингът в негова поддръжка се разпада, а хиляди хора показват за народна власт и против диктатурата по близките улици. В ранния следобяд в центъра на столицата се появяват първите бронирани коли.

Вечерта стачкуващи, най-вече младежи, се събират край хотел " Интерконтинентал " на Университетския площад, където слагат барикади. На полицията е подредено да " разчисти региона ". Срещу стачкуващите пред " Интерконтинентал " и на Университетския площад са създадени изстрели - доста хора са убити и ранени. Има и задържани. Броят на починалите през нощта на 21 против 22 декември 1989 година в Букурещ се пресмята на 49 починали стачкуващи, 463 ранени и 698 задържани, напомня Хотнюз.

На 22 декември Елена и Николае Чаушеску бягат с хеликоптер от покрива на постройката на Централния комитет на Румънската комунистическа партия. След това са арестувани в казарма в близкия град Търговище, а на 25 декември 1989 година, след къс развой, двамата са екзекутирани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР