Румънският президент Клаус Йоханис номинира пенсионирания генерал Николае Чука за

...
Румънският президент Клаус Йоханис номинира пенсионирания генерал Николае Чука за
Коментари Харесай

Ветеранът от Ирак Николае Чука е номиниран за премиер на Румъния

Румънският президент Клаус Йоханис номинира пенсионирания военачалник Николае Чука за идващ министър председател на Румъния, съобщи " Ройтерс ".

С новата номинация на деец от войната в Ирак Йоханис пробва да постави завършек на политическата рецесия, обхванала страната от при започване на октомври.

Тази седмица претендентът за правоприемник на Къцу, Дачиан Чолош,. Топката остана още веднъж в ръцете на Йоханис в миг, когато Румъния се бори с доста тежка вълна на ковид.

" Политическата рецесия би трябвало да спре. Трябва незабавно да прекратим рецесията, която продължи прекомерно дълго, като се има поради, до момента в който чакаме да пристигна зимата ", сподели Йоханис.

Чука, който е на 54 години, сега извършва длъжността министър на защитата в Румъния. Служи в акциите, водени от Съединени американски щати, в Ирак и Афганистан. Чука разполага с 10 дни да сформира новото държавно управление, което също ще се изправи пред избор на доверие в Народното събрание.

Според анализатори задачата пред Чука ще е сложна във фрагментирания парламент, въпреки социалдемократите, които до момента бяха в съпротива, да позволяват договаряния с него.

Следващите 10 дни ще са сериозни, защото в случай че Чука не се оправи с вота на доверие, президентът може да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори. Според " Ройтерс " този сюжет е малко евентуален поради икономическите и здравните провокации, пред които е изправена Румъния.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР