Румънският премиер Виорика Дънчила бе издигната днес за кандидат на

...
Румънският премиер Виорика Дънчила бе издигната днес за кандидат на
Коментари Харесай

Румънският премиер Виорика Дънчила бе издигната от управляващата партия за кандидат за президент

Румънският министър председател Виорика Дънчила бе издигната през днешния ден за претендент на ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) за президентските избори през есента, оповестяват румънските медии.

Социалдемократите се събраха през днешния ден на две съвещания на управителните органи на партията, с цел да изберат претендента на групировката за присъединяване в изборите на 10 ноември. Официално претендентът ще бъде одобрен на конгрес на СДП на 3 август.

Първо Постоянното бюро утвърди кандидатурата на Виорика Дънчила, която е и водач на СДП, а по-късно Националният изпълнителен комитет на партията удостовери предлагането.

Същевременно кметицата на Букурещ Габриела Фиря, която разгласи през уикенда, че ще взе участие в партийната конкуренция за кандидат-президент, разгласи през днешния ден, че отдръпва кандидатурата си.

"Участвах в авансово състезание, бяхме няколко души в него; желаех от сътрудниците мнение, само че болшинството счита, че ръководителят на партията би трябвало да се кандидатира; беше обикновено да се отдръпва ", съобщи Габриела Фиря и посочи, че не е била убеждавана от Дънчила да се отдръпна.

Запитана дали СДП има шансове да стигне до втори тур с претендент Виорика Дънчила, Габриела Фиря съобщи: "ние желаеме да спечелим изборите, а освен да стигнем до втори тур ".

Националният изпълнителен съвет на СДП реши на 15 юли да издигне партиен претендент за президент и прикани две други левоцентристки партии - Про Румъния на Виктор Понта и съдружния сътрудник Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), да поддържат претендента на СДП. АЛДЕ обаче предлага за претендент за президент водача на партията Калин Попеску Таричану. Про Румъния също разгласи желание да издигне личен претендент. Вчера се състоя среща сред Виорика Дънчила, Калин Попеску Таричану и Виктор Понта за установяване на общ претендент, само че диалогът не даде резултат.

От АЛДЕ оповестиха през днешния ден, че социалдемократите са нарушили процедурата за установяване на претендент за президент от страна на ръководещата коалиция. Ръководството на АЛДЕ ще заседава на следващия ден, с цел да избере собствен претендент за присъединяване в президентските избори, като повече от несъмнено е, че това ще бъде водачът на партията Таричану, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

Заместник-председателят на АЛДЕ Варужан Восганян съобщи, че АЛДЕ е изгубил доверие в съдружния си сътрудник, само че взаимното ръководство ще продължи.

На изборите за Европейски парламент на 26 май АЛДЕ събра единствено 4,11 %.

Зиаре осведоми, че против кандидатурата на Виорика Дънчила за президент са дали своят вот единствено двама водачи на СДП - на окръг Олт Паул Стънеску и на окръг Васлуй Думитру Бузату. Паул Стънеску разяснява през днешния ден, че изборът на претендент на СДП за президент е неточност, тъй като слага партията в неподходящо състояние за договаряния. "С кой ще създадем болшинство в Народното събрание, с цел да останем на власт? ", попита Паул Стънеску. Според него Дънчила няма късмет да стигне до втори тур на президентските избори.

Настоящият президент Клаус Йоханис, който разгласи, че ще се бори за втори мандат, се обрисува като любимец. Кандидатурата му се поддържа от най-голямата опозиционна партия - Национално-либералната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР