Румънският премиер Николае Чука заяви в интервю за Блумбърг, че

...
Румънският премиер Николае Чука заяви в интервю за Блумбърг, че
Коментари Харесай

Румънският премиер очаква страната да се присъедини към Шенген през тази година

Румънският министър председател Николае Чука съобщи в изявление за Блумбърг, че чака Румъния да се причисли към Шенген през тази година и че Брюксел ще се откаже от Механизма за съдействие и инспекция, натрапен на страната, предава

Говорейки за войната в Украйна, той уточни, че тя отваря бездна сред свободните и автократичните страни и оцени, че НАТО би трябвало да се приготви за дълготрайно наличие в Източния фланг.

" Илюзия " е да чакаме, че връзките сред Русия и Запада ще се върнат към положението преди войната незабавно след прекъсване на боевете в Украйна, при изискване че Кремъл наподобява решен да сътвори " тампон " сред себе си и НАТО, уточни Чука.

Николае Чука, 55-годишен военачалник от запаса, който преди време е управлявал бойни сили в Ирак, оцени, че нашествието на Русия в Украйна е отворила още веднъж един " цивилизационен разлом " сходно на Студената война, а Организацията на северноатлантическия пакт ще би трябвало да резервира разширеното си наличието на източната граница най-малко в средносрочен проект.

Въпреки че съобщи, че не счита, че Русия ще нападна страна от НАТО, отприщвайки открит спор, актуалната война, по думите му, е удостоверила предизвестията, отправяни в продължение на над десетилетие от източни членки на Алианса, че президентът Владимир Путин е решен да си върне териториите, следени в миналото от Съветския съюз.

" Русия не мисли като нас. Русия не се държи като нас ", акцентира Чука в изявлението, обещано за Блумбърг през вчерашния ден в офиса му в Букурещ. " Сегашната обстановка наподобява основава още веднъж тази бездна сред западната и източната цивилизация, сред свободните и демократични страни и автократичните режими ".

Румънският министър председател счита, че натискът върху Русия чрез интернационалните наказания не би трябвало да отслабва макар приближаващата зима и растящите цени на газа поради понижените доставки от Русия.

Правителството на страната има намерение да усили разноските за защита на 2,5 %, което е над планувания от НАТО най-малък предел. Около една трета от тази сума ще бъде предопределена за покупка на оръжия, в това число бойни самолети, подводници, корвети, блиндирани бойни машини и дронове, уточни още Чука.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР