Румънският премиер Николае Чука заяви днес, че Румъния ще стигне

...
Румънският премиер Николае Чука заяви днес, че Румъния ще стигне
Коментари Харесай

Румъния иска гласуване утре за присъединяването ѝ към Шенген


Румънският министър председател Николае Чука съобщи през днешния ден, че Румъния ще стигне " до дъно " с постъпките си за присъединение към Шенгенското пространство и ще изиска избор в този смисъл на Съвета по правораздаване и вътрешни работи на 8 декември, като акцентира, че " актуалното положение на неустановеност не може повече да продължи повече ", съобщи Аджерпрес.

" Едно нещо е несъмнено, решени сме да стигнем до дъно в тези старания, в това число като желаяме избор за Румъния на Съвета по правораздаване и вътрешни работи на следващия ден, 8 декември. Настоящото положение на неустановеност не може да продължава повече. Имаме всички причини, доста солидни, които поддържат настояванията ни и ще се базираме на тях и в утрешните диалози с министрите на вътрешните работи, когато ще желаяме да се формулира посредством избор, без бавене или отсрочване, решение за Румъния (...) Решимостта ни да способстваме за европейската сигурност е твърда. Доказали сме тези качества през годините и изключително в подтекста на рецесията в Украйна ", съобщи Чука, като още веднъж подсети, че присъединението към Шенген е " нашата национална цел ".

Премиерът акцентира, че европейските специалисти са посетили Румъния през октомври и ноември са удостоверили обстоятелството, че страната извършва " безусловно всички нужни условия " и заслужава да бъде част от Шенгенското пространство, написа Българска телеграфна агенция.

" Тези специалисти потвърдиха, че осигуряваме висококачествено ръководство на границата, че прилагаме ефикасни решения в ръководството на незаконната миграция, че сме дейни в интернационалното полицейско съдействие и че системите и подготовката на нашите хора са отлични, предлагайки в някои случаи образци за положителни практики и за другите страни членки. Работили сме с цялостна бистрота и неприкритост към разговор с всички страни членки " акцентира министър председателят.

Той добави, че ден преди Съвета по правораздаване и вътрешни работи в Брюксел, на който ще се съберат министрите на вътрешните работи на страните членки, Румъния продължава да поставя старания за реализиране на мечтаната цел.

" В момента всички страни членки ни поддържат за прогрес на присъединението, в това число Нидерландия и Швеция, като се изключи Австрия. Имаме твърдата поддръжка на Франция и Германия, доказана на всички равнища. Що се отнася до Австрия, можем да потвърдим, че сме имали срещи на най-високите равнища: президентът на Румъния с канцлера на Австрия, министрите на вътрешните работи и техническите специалисти. Данните, в това число от европейските институции на Фронтекс, удостоверяват, че Румъния не се намира на пътя на миграционните потоци, които да провокират опасения ", съобщи Чука.

Коментирайки безпокойствата от незаконната миграция, той означи, че " блокирането на присъединението на Румъния към Шенген " няма да донесе желаните от Австрия отговори. От друга страна присъединението на страната " ще направи Шенгенското пространство още по-сигурно ", защото ще има разполагаем повече принадлежности за подкрепяне на контрола на незаконната миграция.

Чука акцентира също, че Европейският парламент, Европейската комисия и останалите страни членки " споделят изцяло " тази оценка и са се позовавали на нея в диалозите си в последните дни с немския канцлер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР