Румънският премиер Николае Чука заяви днес, че приетата от Европейския

...
Румънският премиер Николае Чука заяви днес, че приетата от Европейския
Коментари Харесай

Николае Чука: Очакванията ни за Шенген са оправдани и легитимни

Румънският министър председател Николае Чука съобщи през днешния ден, че признатата от Европейския парламент резолюция за присъединението на Румъния и България към Шенген удостоверява, че упованията на страната са " оправдани и законни " и че би трябвало да бъде взето решение в този смисъл, съобщи Аджерпрес.

" Резолюцията, призната през днешния ден в Европейския парламент за присъединението на Румъния и България към Шенген, удостоверява, че нашите упования да се присъединим към Шенген за оправдани и законни. Изпълнени са нужните условия. Решението би трябвало да бъде взето ", написа във Facebook министър председателят.

Вицепремиерът и министър на превоза и инфраструктурата Сорин Гриндяну на собствен ред уточни, че Румъния заслужава да бъде част от Шенгенското пространство, тъй като извършва всички нужни критерии от доста години.

На въпрос по какъв начин ще разяснява обстоятелството, че Екологичен потенциал одобри резолюция за присъединението на България и Румъния към Шенген, само че Нидерландия се въздържа да гласоподава, Гриндяну сподели: " Мисля, че това е сигнал (приемането на резолюцията) и го поздравявам, веселя се, че тази резолюция, инициирана от Групата на социалистите, беше утвърдена. Това е значима стъпка ".

Той напомни, че предходната седмица още веднъж е направена оценка от специалисти за техническия потенциал на Румъния, която " е излязла доста добре ".

" Румъния заслужава да бъде в Шенген. Румъния извършва от доста години всички тези критерии и би трябвало да бъдем там. През последните седем години идваха екипи от специалисти, с цел да видят дали изпълняваме тези критерии. Ние би трябвало да бъдем там (...) Това би било удостоверение на нашия статут в границите на Европейския съюз ", уточни Гриндяну.

Лидерът на Социалдемократическата партия (СДП) и ръководител на Камарата на депутатите Марчел Чолаку прикани румънските партии, които са част от групите на Европейската национална партия (ЕНП) и " Обнови Европа ", да създадат нужните стъпки, с цел да убедят сътрудниците си, че Румъния заслужава да влезе в Шенген.

Той сподели, че е смутен от въздържането на техните представители по време на гласуването в Екологичен потенциал на днешната резолюция, с която страните членки се приканват да разрешат на Румъния и България да се причислят без закъснение към зоната за свободно придвижване.

" Голямо болшинство в поддръжка на присъединението на Румъния към Шенгенското пространство в Екологичен потенциал! Единствената политическа група, която гласоподава напълно " за " тази резолюция, беше групата на европейските социалдемократи. Нито един въздържал се, нито един глас срещу! ", написа Чолаку във Facebook.

По думите му този резултат удостоверява, че напъните на СДП са били верни и демонстрират " доверието и поддръжката ", с която партията се употребява в границите на европейското си семейство.

" Наистина съм смутен от въздържането на представителите на " Обнови Европа " и ЕНП. Искам от всички румънски партии, които са част от двете европейски политически фамилии, да създадат всички действия, с цел да убедят сътрудниците си, че Румъния заслужава да бъде в Шенген ", прикани водачът на социалдемократите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР