Румънският премиер Николае Чука, който пое поста преди по-малко от

...
Румънският премиер Николае Чука, който пое поста преди по-малко от
Коментари Харесай

Румънският премиер е обвинен в плагиатство

Румънският министър председател Николае Чука, който пое поста преди по-малко от два месеца, е упрекнат в плагиатство на близо една трета от докторската си дисертация, оповестява изданието "Политико ".
Най-малко 42 страници от общо 138 съдържат плагиатско наличие съгласно следствието на журналистката Емилия Шеркан, оповестено през вчерашния ден. В него тя показва доказателства, съгласно които Чука освен е плагиатствал буквално от други разработки, само че също по този начин е употребявал техники да заличи плагиатството.
Чука, който е някогашен боен офицер, отхвърля и декларира, че докторатът му е написан съгласно условията, които са били в действие по това време.
Тези обществени обвинявания не могат да бъдат научно аргументирани, добави той в известие в формалната си страница във Facebook.
Лидерът на опозиционния Съюз за избавление на Румъния Дачиан Чолош прикани за незабавно разяснение на обстановката и следствие, като добави, че в случай че изказванията се окажат правилни, министър председателят би трябвало да подаде оставка.
Журналистката Емилия Шеркан е известна с следствията си за плагиатство на румънските политици, като преди е получавала смъртни закани.
Не за първи път плагиатството и неточностите в автобиографиите са проблем измежду политическата класа на Румъния. Няколко седмици откакто настоящето държавно управление пое властта, министърът на дигитализацията Флорин Роман подаде оставка след обвинявания за погрешни данни в автобиографията си. През 2014 година тогавашният министър председател Виктор Понта трябваше да върне докторската си степен след изказвания за плагиатство, които бяха доказани през 2020 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР