Румънският премиер Марсел Чолаку заяви по време на работното си

...
Румънският премиер Марсел Чолаку заяви по време на работното си
Коментари Харесай

Как ще ги стигнем румънците? Докосват безвизов режим със САЩ

Румънският министър председател Марсел Чолаку съобщи по време на работното си посещаване в Съединени американски щати, че влизането на Румъния в програмата за безвизов режим ще бъде оповестено през идната година, като крайният период е 2025 година

" Въз основа на това, което се споразумяхме през днешния ден, считам, че официализирането ще бъде направено през идната година. Ще има продължителни старания както от американската страна, по този начин и от румънските жители, в това число диаспората в Съединените щати, като крайният период е 2025 година за анулация на визите. Това в действителност беше практическа полемика ", сподели министър председателят, представен от " Аджерпрес ".

Чолаку се срещна с министъра на защитата Лойд Остин и държавния секретар Антъни Блинкън по време на визитата си в Съединените щати. Няколко румънски публични лица, в това число министрите на стопанската система, защитата и външните работи, съпровождат премиера.

Във връзка с премахването на визите Румъния ще подпише две съглашения с американската страна за продан на информация и съдействие в битката с избрани закононарушения.

" Обсъдихме и визовия въпрос, тъй като това е значима цел за Румъния. Работим в тясно съдействие с американските сътрудници и посолството на Съединени американски щати. Имаме стратегия както в законодателната област, по този начин и в консулското съдействие. Оптимисти сме и до края на годината имаме намерение да подпишем две спомагателни съглашения с американската страна във връзка с обмена на информация и съдействието при тежки закононарушения. Както загатнах, работим в тясно съдействие с посолството на Съединените щати в Букурещ. ", сподели от своя румънският министър на външните работи Луминица Одобеску.

Според министъра присъединението на Румъния към програмата за унищожаване на визите до 2025 година е " осъществима цел ", защото е покрай заветните 3% отхвърлени молби за визи, които ще разрешат включване в програмата " Виза уейвър ”

По-рано тази година румънският дипломат в Съединени американски щати заяви, че министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас е отбелязал забележителния прогрес на страната към приемане на достъп до програмата за унищожаване на визите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР