Румънският премиер Марсел Чолаку прогнозира влизане на Румъния в програмата

...
Румънският премиер Марсел Чолаку прогнозира влизане на Румъния в програмата
Коментари Харесай

Румъния се готви за безвизов режим със САЩ

Румънският министър председател Марсел Чолаку предвижда влизане на Румъния в програмата за безвизов режим със Съединени американски щати през идната година, като крайният период е 2025 година Изказването му пристигна по време на посещаване в Съединени американски щати и срещи с американския министър на защитата Лойд Остин и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Въз основа на това, което се споразумяхме през днешния ден, имам вяра, че официализирането ще бъде направено през идната година. Ще има продължителни старания както от американската страна, по този начин и от румънските жители, в това число диаспората в Съединени американски щати, като крайният период е 2025 година за анулация на визите. Това в действителност бе съответен диалог “, декларира министър председателят, представен от румънската организация Agerpres.

Плановете са в този момент Румъния да подпише две съглашения със Съединени американски щати за продан на информация и съдействие в битката с избрани закононарушения.

Според министъра на външните работи присъединението на Румъния към програмата за унищожаване на визите до 2025 година е „ осъществима цел “, защото страната е покрай заветните 3% отхвърлени молби за визи, които ще разрешат включване в програмата.

В момента България, Румъния и Кипър са единствените страни от Европейския съюз, които не могат да пътуват безвизово до Съединени американски щати. Хърватия съумя да извърши условията на Вашингтон и от октомври жителите ѝ към този момент пътуват свободно до Америка, макар че страната се причисли последна към Европейския съюз – едвам през 2013 година Причината е, че през пандемичната 2020 година отводите за хърватските жители са намалели до едвам 2.69%, като по този метод паднаха под законово изискуемия предел от 3%.

Според последния оповестен Преглед на напредъка към цялостна визова взаимност със Съединените щати, направен от Европейската комисия, за 2020 година Румъния записва равнище от 10.14% отхвърлени молби.

Съединени американски щати подвигат таксите за визи
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР