Румънският премиер Марчел Чолаку заяви във вторник след среща в

...
Румънският премиер Марчел Чолаку заяви във вторник след среща в
Коментари Харесай

Румънският премиер поиска постоянни германски войски на румънска територия

Румънският министър председател Марчел Чолаку съобщи във вторник след среща в Берлин с немския канцлер Олаф Шолц, че би желал Германия да има непрекъснато военно наличие на румънска територия, заяви организация " Аджерпрес ".

Чолаку, който е на двудневно работно посещаване в Германия, бе признат от немския канцлер, с който разискаха присъединението на Румъния към Шенгенското пространство, политиката на сигурност и подсилването на Източния фланг на НАТО.

Запитан какво чака по отношение на подсилването на Източния фланг на НАТО в подтекста на срещата на върха на Алианса във Вилнюс и да бъдат ситуирани 4 хиляди военни, румънският министър председател сподели, че съгласно него на територията на Румъния би трябвало да има непрекъснато немско военно наличие.

Запознат съм с решението на Германия да изпрати 4 хиляди бойци... Надявам се, че скоро ще имаме на румънска територия непрекъснати немски войски. Очевидно е, че ще бъде дълъг спор, сподели Марчел Чолаку във връзка войната в Украйна.

Той изрази вяра, че с немския канцлер ще вземат решения в тази тенденция допустимо най-скоро.

На взаимната конференция Олаф Шолц сподели, че Германия поддържа напъните на Румъния да стане пълновръстен член на Шенгенското пространство тази година.

На собствен ред румънският министър председател означи, че страната му е изпълнила всички условия.

Германският канцлер благодари на Румъния за " твърдата " реакция на съветската инвазия в Украйна, приемането на " безчет " украински бежанци и съдействието при доставките на помощ за Украйна, както и за износа на украинско зърно.

Шолц сподели още, че е извънредно впечатлен от солидарността на Румъния с Република Молдова.

Румънският министър председател и немският канцлер са се договорили да стартират междуправителствени диалози за правене на взаимен проект за деяние по тематики от стратегически интерес, оповестява още " Аджерпрес ", като се базира на казаното от Марчел Чолаку на конференцията.

Румънският министър председател означи, че Германия е главният търговски сътрудник на Румъния.

Разговаряхме за икономическото съдействие и за това по какъв начин можем да го развиваме дружно, както в комерсиалната сфера, по този начин и в капиталовия съставен елемент, употребявайки европейски средства, сподели румънският министър председател и уточни, че съществува голям капацитет сред двете страни. По думите му две значими направления са дейното присъединяване в процеса по възобновяване на Украйна и поддръжката за развиването на Република Молдова.

Чолаку акцентира цялостната поддръжка на Румъния за Украйна " в тези сложни времена " и уточни, че " би трябвало да продължим да оказваме на Украйна цялата нужна поддръжка (...) ". Той означи още, че Румъния напълно поддържа започване на договаряния по присъединение към Европейски Съюз както с Украйна, по този начин и с Република Молдова.
Румънският министър председател съобщи, че съществуват предпоставки Румъния да се трансформира в енергиен хъб и посочи многочислените лични запаси и енергийни планове. По думите му тази сфера предлага огромни благоприятни условия за немските компании. Като други сфери с капацитет за развиване на двустранното икономическо съдействие Чолаку уточни земеделието, строителството и отбранителната индустрия.

Германското малцинство в Румъния и все по-многобройната румънска общественост в Германия също са били тематика на срещата сред Олаф Шолц и Марчел Чолаку.

В рамките на работното посещаване в Германия румънският министър председател ще има през днешния ден диалози с немската бизнес общественост и с представители на немската отбранителна промишленост. Той сподели, че през септември в Берлин се възнамерява германско-румънски бизнес конгрес.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР