Румънският премиер Марчел Чолаку ще пътува до Киев заедно с

...
Румънският премиер Марчел Чолаку ще пътува до Киев заедно с
Коментари Харесай

Румънският премиер отива в Киев

Румънският министър председател Марчел Чолаку ще пътува до Киев дружно с няколко министри, с цел да завърши полемиките по отношение на износа на украинско зърно за Румъния. Това заяви самият той довечера в румънския град Бузъу.

„ През идващите 30 дни ще създадем меморандум и двойна лицензионна система и на територията на Украйна, и на територията на Румъния. Наистина не може да се изнася на територията на Румъния посредством медиатори и търговци. Ще бъде непосредствено към преработвателите, ако желаят да внасят от Украйна, с доста ясна система за надзор, с повече проби от преди ”, съобщи Чолаку, предава Българска телеграфна агенция. 

Той акцентира, че би желал доста повече пренос по жп мрежата и по река Дунав.

“Ще имам пътешестване до Варна, с цел да продължа разговора с министър председателите на България, Гърция и Република Молдова ”, осведоми Чолаку. 

През май Европейската комисия позволи на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия да забранят вътрешните продажби на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, като в същото време позволи преноса на тези артикули за експорт към трети страни. На 15 септември Европейски Съюз постави завършек на възбраната, въведена от петте държави-членки на Общността за импорт на украинско зърно, в подмяна на задължения от Киев, че ще предприеме ограничения за надзор на потока на зърно към прилежащите страни. 

Президентът Клаус Йоханис съобщи в сряда, че са открити решения за ръководството на украинския експорт на зърно, а точно основаването на разрешителна система, тъй че румънските фермери да не бъдат наранени.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg