Румънският премиер Марчел Чолаку обяви 10-процентно увеличение на най-ниските заплати

...
Румънският премиер Марчел Чолаку обяви 10-процентно увеличение на най-ниските заплати
Коментари Харесай

Румъния вдига най-ниските заплати с 10%

Румънският министър председател Марчел Чолаку разгласи 10-процентно нарастване на най-ниските заплати в бюджетната сфера на два транша – от 1 юни и от 1 септември, оповестява организация Аджерпрес. Министър-председателят заяви също, че в квалифицирания от държавното управление нормативен акт е включено и предугаждане, с което ще бъде отпускана сума от 500 леи (близо 200 лева.) за очила.

На конференция през вчерашния ден румънският министър председател посочи, че сумата за очила е европейско условие. За нарастването на заплатите в бюджетната сфера Чолаку разясни, че става дума за 5 % нарастване от 1 юни по отношение на заплатите през декември 2023 година и още 5 % от 1 септември, още веднъж по отношение на нивото от декември. Премиерът посочи, че това се отнася до бюджетните категории с доста ниски приходи. 

Марчел Чолаку акцентира, че държавното управление не може да си разреши по-големи нараствания на заплатите за работещите в музеите и библиотеките, които стачкуваха през последните седмици.

Служителите в общинските музеи и библиотеки в Румъния упорстват за 20-процентно нарастване на заплатите, което по думите им ще ги приближи до техните сътрудници в мрежите на учебните библиотеки или университетските музеи. В знак на митинг някои от най-важните музеи в страната бойкотираха Нощта на музеите тази година.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР