Румънският премиер Лудовик Орбан обяви, че подава оставка, след като

...
Коментари Харесай

Румънският премиер подаде оставка след загуба на изборите |

Румънският министър председател Лудовик Орбан разгласи, че подава оставка, откакто през вчерашния ден неговата Национално-либерална партия остана втора на парламентарните избори, съобщи Българска телеграфна агенция

НЛП бе изпреварена с близо 5% от опозиционната Социалдемократическата партия. 

" Не се впивам в премиерския пост, не слагам никакви условия. Направих всичко, което беше в границите на човешките сили. Тръгвам си със съзнанието за изпълнен дълг ", съобщи Орбан.

Той означи, че по време на мандата му от година и един месец Румъния, както и целият свят, се е сблъскала с извънредно сложен интервал и с невиждана рецесия.

" Преговорите, които предстоят, би трябвало да доведат до десноцентристко държавно управление ", уточни още Орбан и изрази убеденост, че " НЛП ще може да предложи заслужен претендент за министър председател ".

По-рано през днешния ден Орбан организира диалог с президента Клаус Йоханис, който съгласно политически източници му е споделил, че няма да бъде номиниран за премиерския пост в договарянията за бъдещото държавно управление.

Орбан ще си остане водач на НЛП и ще взе участие в консултациите с президента са сформиране на новия кабинет.

Той уточни, че краткотрайно премиерският пост ще бъде стихотворец от различен представител на държавното управление. Очаква се това да бъде вицепремиерът Ралука Туркан. 

Според неокончателни резултати СДП печели към 30% от гласовете, а НЛП - към 25%. На трето място с към 15% е реформисткият Съюз за избавление на Румъния-ПЛЮС.

Президентът Клаус Йоханис, който дефинира номинацията за министър председател след съвещания с парламентарните партии, съобщи, че няма явен победител на изборите. Той добави, че десноцентристките партии имат над 50% дружно, което значи, че СДП ще остане отвън ръководството.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР