Румънският парламент получи писмо от президента Клаус Йоханис, в което

...
Румънският парламент получи писмо от президента Клаус Йоханис, в което
Коментари Харесай

Президент подписа! Сили за бързо реагиране на НАТО идват на Балканите

Румънският парламент получи писмо от президента Клаус Йоханис, в което президентът осведоми, че е одобрил влизането, престоя или прекосяването на румънска територия на силите за реагиране на НАТО за подготовка или осъществяване на военни интервенции през 2024 година, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ На фона на редица едновременни рецесии през 2023 година интернационалната среда става все по-малко предвидима. В подтекста на стратегическата конкуренция на великите сили и преоценката на геополитическите подходи в интернационалната политика, равнището на спор на районно и интернационално ниво се е повишило. През 2023 година войната в Украйна стана изтощителна, само че криволичещата ѝ еволюция не накара Руската федерация да се откаже от в началото заявените цели на нахлуването “, се споделя в документа, представен от Аджерпрес.

Държавният глава Клаус Йоханис показва, че в обстановка, в която ненадейно пораждат предпоставки за сериозна рецесия в сигурността с вероятни последствия за националната самостоятелност и суверенитет на Румъния, „ Северноатлантическият съвет може да реши да разположи сили на НАТО за доста високо реагиране (VJTF) на румънска територия за обезвреждане на рецесията и попречване на нейната ескалация “.

Президентът отбелязва още, че с цел да се случи това във допустимо най-кратки периоди - до 72 часа, е належащо авансово утвърждение за разполагането или преноса им на национална територия.

„ В този подтекст осведомявам румънския парламент, че утвърдих влизането и престоя в Румъния на силите на НАТО с доста висок потенциал за реагиране или тяхното директно прекосяване през национална територия за подготовка и/или осъществяване на военни интервенции при нужда през 2024 година ”, показва в писмото Клаус Йоханис.

Документът ще бъде включен в дневния ред на идващото взаимно пленарно съвещание на Сената и Камарата на депутатите в румънския парламент, отбелязва Диджи24.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР