Румънският модел не е препоръчанМоделите на антикорупционно законодателство, които заслужават

...
Румънският модел не е препоръчанМоделите на антикорупционно законодателство, които заслужават
Коментари Харесай

Литва и Латвия са с най-подходящите модели за борба корупцията у нас

Румънският модел не е предложен


Моделите на антикорупционно законодателство, които заслужават най-голямо внимание от българския законодател, са тези в Литва и Латвия. Това е изводът от проучване на законите на 21 държави-членки на Европейски Съюз, направено от студентската стратегия за законодателни изследвания в Народното събрание.

„ Труд “ изиска и получи 126-страничния отчет, направен по поръчка на групата на „ Воля “, с позволение на основния секретар на Народно събрание Ева Цанева.

Проучването обгръща антикорупционното законодателство на Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия и Швеция.

Написано е от 8 студенти по право, владеещи непознати езици, главно отличници от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, под научното управление на доцент доктор Ралица Янкова Илкова Петрова от Юридическия факултет на СУ.

Румънският модел не е предложен в отчета.

Акцентът в проучването е върху профилираните антикорупционни органи и системата от антикорупционни ограничения и наказания за корупционно държание. Установени са настоящите дефиниции за корупция и корупционно държание, които биха могли да се явят в помощ на българския законодател.

Използван е и тематичен разбор на БОРКОР, в който е оценена институционалната правна рамка на противодействието на корупцията във Франция, Словения, Румъния, Латвия и Полша.

В множеството страни в Европейски Съюз (Гърция, Естония, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Словения, Хърватия) има единни антикорупционни закони и по тази причина в отчета се предлага подобен да бъде признат и у нас.

Институциите, които са натоварени с такива задания, обаче са най-различни, като са откроени три съществени модела.

Първият е на страни, в които специализацията в региона на противодействието на корупцията е в границите на полицията и прокуратурата (Словакия).

Вторият – на страни, в които са основани профилирани институции в региона на предварителната защита и образуването на обществени политики в региона на противодействието на корупцията, настоящи наред с такива за противопоставяне на корупцията, най-често профилирани звена в полицията и прокуратурата (Гърция, Ирландия, Литва, Люксембург, Румъния, Словения).

Третият е на страни, в които са основани профилирани органи, съчетаващи функционалности по предварителна защита и противопоставяне на корупцията и следствие (Латвия, Франция). Има и страни, в които не са основани профилирани структури за противопоставяне на корупцията (Дания).

Санкциите за осъществено прокорупционно държание на всички места са диференцирани, според от това дали се касае до нарушаване или закононарушение. Този модел е общопризнат и у нас и е подходящо да бъде непокътнат, предлага още отчетът.

За да се избере най-подходящият модел, е нужно да се познават и резултатите от действието му на фона на спецификите в културно-историческото развиване на съответната страна, прецизира изследването и с тази спогодба предлага Литва и Латвия.

В Народното събрание са импортирани два плана – на Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество на Министерския съвет, подсилен от ГЕРБ, и на Закон за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности на „ Българска социалистическа партия Лява България “.

Те бяха показани на съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник, което беше прекъснато заради липса на кворум и ще бъдат обсъждани на повторното съвещание на КСНС по тематиката на 17 октомври. Разглеждането им в Народното събрание още не е почнало.

Нито един от двата не подхожда на предложените в изследването модели.

Прибалтийските модели

 0202 В Латвия Бюрото за попречване и битка с корупцията (KNAB – Corruption prevention and combating buroe) е единствен профилиран орган за битка с корупцията. Директорът му се назначава от Народното събрание по рекомендация на Кабинета на министрите за период от 5 години и има двама заместници. Бюрото се състои от централно ръководство и районни клонове.

KNAB проверява закононарушения по избрани членове от Наказателния кодекс, свързани с корупция, под надзора на прокуратурата. Конституирано е в Наказателно-процесуален кодекс като орган на досъдебното производсто, отговарящ за събирането на информация и осъществяване на следствия. Бюрото стартира наказателно произвеждане и след авансово разглеждане на делото от прокуратурата, стартира наказателно гонене.

Бюрото прави надзор освен за спор на ползи при държавните чиновници, а и за всички останали ограничавания в други закони. По сигнал на жители или други институции бюрото прави инспекции, като има достъп до информацията в Държавната работа по приходите. За административни нарушавания KNAB има право да постанова санкции, ограничавания за осъществяване на служебни отговорности и конфискация на нелегално добити приходи. Освен това бюрото управлява с необятни пълномощия и финансирането на политическите партии. Функция, която у нас е поверена на Сметната палата и се прави единствено по документи и без съвсем никакви последици.

Дефиницията за корупция е следната: рушвет или някакво друго деяние от страна на длъжностното лице, което има желание да получи незаслужена изгода за себе си или посредством други лица посредством потреблението на неговата или нейната позиция, посредством своите пълномощия или превишаването им.

 0203 В Литва Специалната следствена работа (CCT) е правоохранителна институция, която служи под Сейма (парламента) и президента. Директорът се назначава от президента и има двама заместници.

Създадена е през 1997 година към Министерство на вътрешните работи като екип от хора с опит в други правоохранителни институции и млади юридически експерти, които са подготвени в допълнение в страната и в чужбина благодарение на задгранични специалисти. Правомощията на CCT са разширени с признатия през 2002 година Закон за преотвратяване на корупцията. Тогава към службата е основан и Департамент по предварителна защита на корупцията, който се занимава с разбор на законодателството, подготовка на методологии и мониторинг на ограниченията.

Служителите на ССТ работят в сходство със Закона за оперативните действия, като разпознават и откриват корупционни закононарушения. Службата следи за спор на ползи, ревизира имуществените заявления на държавните чиновници и финансирането на партиите. Освен това има още една доста потребна функционалност – дава информация за лица, кандидатстващи за държавна или общинска работа.

Дефиницията за корупция в Наказателен кодекс: всяко държание на държавен чиновник или еквивалентно лице, което не подхожда с поверения орган или откритите правила на държание, или поощряване на такова държание в интерес на самия себе си или на трети лица в ущърб на ползите на други хора и на страната.

201 изследвания за Народно събрание са създали студенти
 Председателят на Народното събрание Димитър Главчев връчва документи за сполучливо приключен стаж на участници в Студентската стратегия за законодателни изследвания на Народното събрание. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев връчва документи за сполучливо приключен стаж на участници в Студентската стратегия за законодателни изследвания на Народното събрание.
Студентската стратегия за законодателни изследвания в Народното събрание е основана през 1999 година Участниците в програмата са студенти от четвърти или пети курс, дипломанти или млади експерти по право, политология, интернационалните връзки, обществена администрация и други, които владеят най-малко един непознат език, имат компютърна просветеност, осведомени са с юридическата терминология и имат положително показване по време на образователния развой.

Заявки за изследвания могат да вършат ръководителят на Народното събрание и неговите заместници, парламентарните групи и комисии или минимум 24 обособени депутати.

Досега са направени 201 изследвания. Най-новото е на тематика „ Стимулиране на раждаемостта в България “. Сред другите настоящи тематики, които са проучили студентите в последните две години, са „ Законодателна уредба на битката против тероризма в страните-членки на Европейски Съюз “, „ Добри европейски практики за влияние върху агресивното държание по пътищата “, „ Законодателна уредба на наборната военна работа и запаса на въоръжените сили в страните от Европейски Съюз, НАТО и Швейцария “.

Незнайно за какво скъпите отчети не са общодостъпни, а в уеб страницата на програмата се разгласяват единствено резюмета.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР