Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила заяви вчера, че е

...
Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила заяви вчера, че е
Коментари Харесай

Румъния поиска от ЕК намаляване на доставките на ваксини срещу COVID-19

Румънският министър на опазването на здравето Александру Рафила съобщи през вчерашния ден, че е изискал от Европейската комисия значително понижаване на доставките на ваксини против КОВИД-19 за тази и идната година, оповестява уеб сайтът Зиаре.

По думите на Рафила Румъния сега разполага с над 8 милиона дози ваксина, чийто период на валидност в един миг ще изтече.

" Ние имаме над 8 000 000 дози ваксина, които са на склад. Не се употребяват. (...) Това са дози, които на процедура не можаха да бъдат употребявани, тъй като няма интерес, и също по този начин не можаха да бъдат продадени или даже дарени. В един миг срокът им на валидност ще изтече и ще би трябвало да бъдат унищожени. Това значи други разноски. Говорим за стотици милиони евро ", съобщи министърът за телевизия Антена 3.

Той уточни, че страната е поискала от Европейската комисия понижаване на доставките на ваксини против КОВИД-19.

" Ние предприехме стъпки напоследък да се опитаме посредством предоговарянето, което прави Европейска комисия с производителя, да реализираме две неща, които мисля са доста значими: да реализираме значително понижаване на доставките през 2022 година и 2023 година (...) Ако тази ваксина пристигна в доста по-малки количества, да бъде ваксина, която е приспособена към циркулиращите сега разновидности BA.4 и BA.5 ", изясни Рафила.

През последното денонощие в Румъния са доказани 5485 нови случая на КОВИД-19, с 2015 по-малко от предходния ден. 1019 от новите случаи са наново инфектирани пациенти, сочат данни на министерството на опазването на здравето.

Болнично лекуване получават 3542 пациенти с КОВИД-19, като 269 от тях са в интензивни отделения. Починали са 24 души. Броят на жертвите от началото на пандемията е 66 441 души.

Напълно имунизирани са 8,11 милиона румънци или 42,1 % от популацията на страната, съгласно данни на уеб страницата Our World in Data.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР