Румънският министър на труда Симона Букура Опреску представи днес пред

...
Румънският министър на труда Симона Букура Опреску представи днес пред
Коментари Харесай

Пенсиите в Румъния ще нараснат средно с 40% след приемането на нов закон

Румънският министър на труда Симона Букура Опреску показа през днешния ден пред парламентарните комисии по труда новия проектозакон за пенсиите, като посочи, че съгласно планувания календар планът би трябвало да бъде утвърден от държавното управление на 9 ноември, а до 20 ноември би трябвало да бъде признат от Народното събрание, съобщи Аджерпрес.

" Нашата упоритост е на 9 ноември да бъде признат в държавното управление, след което да се явим пред вас и дружно да преминем през ускорена парламентарна процедура, тъй че до датата 20 ноември да приключим парламентарния календар за промяната на системата за държавните пенсии - закон, който е значим за всички румънци ", уточни министърът.

Миналата седмица министър председателят Марчел Чолаку съобщи, че следващата година пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени на два пъти - с индексация от 1 януари и с преизчисление от 1 септември, и подсети, че законът за пенсионната промяна би трябвало да бъде признат от Народното събрание до 20 ноември, защото държавното управление е поело този ангажимент в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Министърът на труда посочи, че от 1 януари пенсиите ще бъдат увеличени с 13,8 %, което значи индексиране с равнището на инфлацията плюс 50 % от действителното нарастване на брутната междинна заплата за миналата година. 

Що се отнася до преизчислението от 1 септември, тя посочи, че съгласно оценките на държавното управление се чака пенсиите да набъбнат приблизително с 40 %. " Може да има пенсии, които ще бъдат нарастване с 1 %, може да има пенсии, които ще набъбнат с 80 %, само че нашите сметки демонстрират, че ще има приблизително нарастване на пенсиите с 40 % ", уточни тя.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР