Румънският крал Михай Първи, абдикирал през 1947 г., е починал

...
Румънският крал Михай Първи, абдикирал през 1947 г., е починал
Коментари Харесай

Последният румънски крал Михай почина на 96 години

Румънският крал Михай Първи, абдикирал през 1947 година, е умрял в Швейцария на 96-годишна възраст, оповестяват румънски медии, представени от " Аджерпрес " и " Ройтерс ".

Михай, братовчед на кралица Елизабет, живееше в заточение в Западна Европа от десетилетия. Той ръководи сред 1927 и 1930 година (с регенти, защото е дете) и след това сред 1940 и 1947 година, когато слиза от престола поради комунистическия режим, който се открива в Румъния.

Той страдаше от левкемия и карцином и неотдавна претърпя интервенция. Миналата година болести здравето си разгласи, че се отдръпва изцяло от публичния живот. Кралското семейство заяви, че положението му се е влошило още през ноември, отбелязва " Аджерпрес ".

Крал Михай влезе в Румъния през 1990 година, след 43 години в чужбина, с датски дипломатически паспорт, само че управляващите го принудиха да напусне страната. Две години по-късно на посещаване получи предложение да се кандидатира за президент, което отхвърли. След като два пъти не беше позволен до страната, съгласно някои анализатори поради известността си, Букурещ въпреки всичко го оправдава през 1997 година От 2004 година живееше в Швейцария.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР